• пт. мар. 29th, 2024

Меркел от Тирана: Албания и РС Македония изпълниха условията за преговори с ЕС

Bychaspic

сеп. 14, 2021

Германският канцлер Ангела Меркел при последното си посещение на Западните Балкани от Тирана днес оцени, че Република Северна Македония и Албания са изпълнили условията за започване на преговори с Европейския съюз, цитират думите ѝ скопският телевизионен канал “ТВ 21“ и Агенция „Фокус“.

„И Албания, и Северна Македония са изпълнили определени условия, за да започнат преговори за членство. За съжаление това не се случи по време на германското председателство поради ветото на България. Обещахме да бъдем близо до този процес, защото в него бяха вложени много сили и енергия“, каза Меркел на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама.

Германският канцлер повтори, че Съюзът има стратегически интерес регионът да стане част от европейското семейство, но каза, че все още съществуват пречки.

От името на Албания премиерът Еди Рама награди германския канцлер Ангела Меркел с орден в знак на благодарност.

„ДАНКЕ, АНГЕЛА! Особено удоволствие е да Ви почетем от името на Албания с орден в знак на обществена благодарност“, заяви Рама.

При пристигането си канцлерът Меркел имаше отделна среща с Рама, срещна се с премиерите на шестте държави от Западните Балкани, като са планирани и отделни срещи с всеки от тях.

В разговор с тях Меркел подчерта, че желанието ѝ е да посети всички страни, но това е невъзможно, тъй като отнема 4-5 дни, и благодари на премиера Еди Рама за организацията на тази среща в Тирана.

Срещата се провежда в Бизнес парк – Тирана, което е последната германска инвестиция в Албания.

Целта на посещението на канцлера Меркел в Тирана е регионалното сътрудничество и главно прилагането на общия регионален пазар, инициатива в рамките на Берлинския процес.

След като посети Белград, където тя заяви, че страните от Западните Балкани ще имат дълъг път, преди да се присъединят към ЕС, германският канцлер Ангела Меркел продължи прощалната си обиколка с визита в Тирана за срещи с регионални лидери, включително с македонския премиер Зоран Заев.

При пристигането вниманието беше привлечено от опита на ескорта да отвори вратата на колата, последван от нов гаф. Албанският премиер Рама ѝ подаде ръка, а Меркел го поздрави с юмрук.

Германският канцлер от Тирана повтори, че Съюзът има стратегически интерес регионът да стане част от европейското семейство, но каза, че все още съществуват пречки. Албанският премиер Рама отново призова Брюксел да спази обещанието си и С. Македония и Албания да започнат преговори за членство.

Меркел, която управлява Германия в продължение на 16 години, се оттегля в края на месеца. Нейният наследник ще бъде известен след изборите, а последните анкети сочат предимство за кандидата на социалдемокрите Олаф Шолц. Преди два дни той се изправи срещу останалите кандидати във втория телевизионен дебат, където според социологически проучвания той е победил съперника си от партията на Меркел Армин Лашет.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *