• пт. мар. 29th, 2024

Министър Караджов: Няма проект за тунела под „Шипка“. Няма и финансиране.

Bychaspic

ян. 9, 2022

Към днешна дата обещания с точен срок за АМ „Хемус не може да има. Фактите са общоизвестни на всички български граждани. Сключени са договори между държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД за доставка на материали и за наем на техника, включително за доставка на озеленяване. Не е сключен договор за строително-монтажни дейности. Магистрала не е поръчана.

Това заяви в ефира на bTV вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

„240 километра от АМ „Хемус“, които не са изградени, са разделени на 10 участъка. Един-единствен от тях е сключен. Той върви добре, ще бъде изпълнен дори в срок. За всички останали 9 участъка е приложен този особен механизъм, който се нарича „ин хаус“, обясни той.

„От тези 10 ЛОТА са възложени дейности за 4 млрд. лева. От тях ефективно са преведени 1,3 млрд. лева на фирмите, с които „Автомагистрали“ е сключила договори по т.нар. „ин хаус“. Аз не мога да твърдя коя е куха и коя не. Не съм разследващ орган, нямам право да ги проверявам от гледна точка на криминална дейност. Това е работа на правоохранителните органи. Никой министър на регионалното развитие няма разследващи функции. По-важното е, че самата магистрала във всички тези 9 участъка започва строителството без да има нито един проект. Това са фактите, които намерих на 13 декември“, отбеляза министърът.

„И в момента за четвъртата и петата отсечка се довършват проектите, а по тях вече имаме строителство. Това фактически е незаконно, защото няма разрешение за строеж“, посочи той.

„Кой е виновен за това ще трябва да се произнесат органите. Аз, като министър, бих положил повече грижа да се осведомя по каква процедура се строи един голям, с особена национална важност, проект. Защо това не е направено от моите предшественици – няма как да знам. Не искам да се превръщам в преследвач на миналото и не искам да тръгвам „на лов на вещици“. Аз искам да разплета този казус, за да може магистралата да бъде изпълнена в следващите няколко години, 4 например“, изрази надежда Гроздан Караджов.

Министърът бе категоричен, че следващите поръчки ще минават по ЗОП, ще се ограничи и практиката строителят сам да проектира изпълнението. По думите му към момента няма нито един готов проект за голям инфраструктурен проект.

„Големият проблем е, че в момента няма нито един готов проект за голям пътностроителен проект. Към днешна дата няма проект за тунела под „Шипка“. Няма и финансиране. От 2013 има снимки за обходен път на Габрово и на тунела под „Шипка“. От тогава досега никой не си е направил труда да направи техническия проект, по който да започне строителството“, съобщи още министърът.

По думите му, проектът за тунел под Шипка не става, защото предвижда целият трафик да бъде вкаран в по една лента за движение в посока.

Целият трафик от бъдещата магистрала Русе-Велико Търново ще трябва да бъде вкаран в един двулентов път после до Габрово и оттам да влезе в тунел с ширина 7 метра. Ето това заварих в регионалното министерство. Стремежът ми е, ако не построим за целия мандат тунела, поне да оставя готов технически проект за път и съоръжение с нормални размери, способни да поемат трафика, каза Гроздан Караджов.

„Това, че тепърва ще правим технически проект, няма да забави кой знае колко процедурата, при положение, че няма осигурено финансиране“, каза Караджов.

„На идейна фаза започва реалното проектиране на скоростния път от Русе до Велико Търново. Отсечката Бяла-Русе, където стават най-много катастрофи с жертви – трябва да свалим обаче трафика между Търново и Габрово, което едва ли е мечта на габровци. Затова пътят от Русе ще се пресече с АМ „Хемус“, ще мине през Търново, а двулентовата отсечка – да стане четирилентова“, добави Гроздан Караджов.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *