• чт. мар. 28th, 2024

Митове и истини за ефекта от бягането

Bychaspic

ян. 15, 2022

В спортния магазин има толкова атрактивно намаление на фитнес екипи.

Сега е моментът да си купете и да започнете да бягате? В дадени условия това ще ви е от полза много, но какво е разбирането за бягането – вредно ли е за вашето здраве, какви техники има здравето? И, за кого бягането е противопоказано? Съществуват толкова много митове и истини, но на кои да се доверим, вижте сега:

Каква е ползата от бягането?

Бягането е полезно за вашето здраве, когато е правилно, пише Актуално. Остеопатичната практика, например, разглежда бягането като стереотипно движение, което синхронно възстановява подвижността на човешкото тяло. В процеса на бягане тялото се усуква и възстановяването настъпва в спазматични, пренапрегнати или прекалено отпуснати тъкани. Тоест бягането само по себе си може да реши много проблеми от физиологичен и дори психологически характер.

Укрепване на опорно-двигателния апарат

Спецификата на движенията по време на бягане е такава, че се включват много мускулни групи, които засилват кръвообращението в ставите. Редовните и не изтощителни тренировки, укрепват мускулите, възстановяват тонуса и облекчават натрупаното напрежение.

Нормализиране на храносмилателния тракт

Движението стимулира чревната перисталтика, повишава кръвоснабдяването на вътрешните органи и лимфния поток. В резултат на това храносмилането се подобрява, запекът изчезва, извършва се така нареченият вътрешен масаж на коремните органи с помощта на диафрагмата.

Метаболизъм и активиране на имунитета

Адекватните упражнения, подобно на здравословния стрес, стимулират имунната система и ускоряват метаболизма. Тялото по-лесно може да устои на инфекции.

Отслабване

Тук се говори за дълго бягане със спокойно темпо и друга аеробна активност, продължаваща повече от 30 минути. Това допринася за загубата на мастна тъкан, за разлика от анаеробните изтощителни упражнения, насочени към увеличаване на мускулната маса. Ето защо, за стабилно отслабване и задържане на резултати, бягането е най-реалният, безплатен и приятен вид физическа активност.

Подобряване на дихателната функция

По време на бягане нуждата на организма от кислород се увеличава рязко, белите дробове се тренират и обемът им се увеличава. Така постигате профилактика срещу възможни заболявания в бъдеще.

Укрепване на сърдечно-съдовата система

Подобно на дишането, по време на леко бягане, сърдечно-съдовата система също е тренирана. Това подобрява се снабдяването с кръв и кислород на сърдечния мускул, разширяват се капилярите, подобрява се състоянието на вените, което означава, че умереното бягане е полезно и за тези, които имат разширени вени.

Издръжливост

Бягането, всеки ден е чудесен начин да развиете издръжливостта си. Не е толкова важно дали е сутрин или вечер. По-важното тук е редовност, умерено темпо и продължителност на тренировката от поне 30 минути. Ако сте от по-мързеливите в първите седмици, сами ще почувствате истинската физическа зависимост към джогинга. Не след дълго ще предпочетете маратонките и час, прекаран в парка или на улицата, пред чаша кафе и мотаене в социалните мрежи.

Сила на волята и дисциплина

Това вече са психологически и много приятни странични ефекти от джогинга. Като въведете този навик в живота си, ще се изненадате колко по-организирани и рационални ще станете с времето си.

Емоционален заряд

Най-интензивното преживяване. Задвижване, възстановяване, физическа умора, която носи само удоволствие. Всичко това допълнено от прилив на сила, енергичност са само част от нещата, които изпитва човек, който реши да се качи на бягащата пътека. Да не пропускаме тук и доброто настроение, подобрения сън и реалната възможност за превключване и рестартиране на мозъка.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *