• сб. апр. 20th, 2024

Може ли България без руски газ?

Bychaspic

май 10, 2022

 Бизнесът трябва да бъде компенсиран. Това мнение изрази бившият зам.-министър на енергетиката Георги Самандов в „Денят ON AIR“.

„Имаме стратегия, която е много остаряла. Стратегията ни е на повече от 10 години, което не отразява днешните реалности, нуждите на икономиката и на всички социални елементи. Не е въпросът за физическата доставка на газ, ще успеем. Важно е каква ще бъде цената. Най-страшното е, че още бизнесът, топлофикациите и битът не знаят каква ще бъде цената, която ще трябва да плащат за май. Никой не дава информация“, коментира той.

По думите му „Булгаргаз“ има издадена лицензия за търговия с природен газ, също така е натоварен със социални елементи. Той очаква да бъде гарант на социалните елементи.

Гостът обърна внимание, че не се провеждат конкурси, а просто не назначават някакви хора. Според него всички държавни институции ни подават анонси, с които да очакваме увеличаваме на цената, въпреки че се говори за ценови тавани за електроенергията, битовите потребители са с ценови тавани, защото регулираният пазар ни пази.

„Определено бизнесът трябва да бъде компенсиран. В момента се наливат едни пари в бизнеса, без да бъде направена дефиниция кой има нужда и кой – не. Трябва да има пакет от мерки. Мантрата за перфектно работещия пазар ни доведе до там, че сме единствената държава с ядрен реактор, която си продава енергията на ден напред“, изтъкна Самандов пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма ясна визия за какъв период ще бъдат компенсациите и бизнесът калкулира крайният си продукт на реалната пазарна цена. Гостът посочи, че относно отсрочката за ембаргото на руския петрол страната ни трябва да се бори с дипломация. Бившият зам.-министър подчерта, че не взима за чиста монета това, което управляващите казват.

Той обърна внимание, че втечненият газ винаги ще бъде по-скъп от газа с тръби. Самандов смята, че институциите не правят най-доброто за гражданите си.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *