• пт. мар. 29th, 2024

Надежда Йорданова: Случаят с БУЛСТАТ не може да бъде определен като изтичане на данни

Bychaspic

ян. 10, 2022

Случаят с БУЛСТАТ не може да бъде определен като изтичане на данни, защото тези данни са видими според законова норма от 2005 година. Това лошо законодателно решение не е отстранено. Тези данни са били видими в целия този период на действие на регистъра БУЛСТАТ. Вече са готови законодателни промени, които да бъдат внесени в Народното събрание.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Тя поясни, че регистър БУЛСТАТ е аналог на Търговския регистър за онези лица, които извършват стопанска дейност, но по някакви причини не са вписани в Търговския регистър.

Към настоящия момент регистър БУЛСТАТ работи. Направен е анализ и не са установени злонамерени действия спрямо регистъра. В момента към него има голям интерес, добави Йорданова.

Става дума за една недобре свършена работа години назад във времето. С оглед обществения интерес не е продуктивно да си разменяме обвинения, нашата цел е да си свършим работата и възможно най-бързо да отстраним това законодателно недоразумение, посочи тя.

Правосъдният министър коментира и писмото на главния прокурор Иван Гешев до редица институции и държави членки на Европейския съюз, в което той се оплаква от натиск от страна на изпълнителната власт. Нашата позиция през годините е изключително последователна – че в България има институционален проблем със статута на главния прокурор. Една от нашите основни цели е да въведем механизъм за контрол върху главния прокурор. Ако това е натиск, трябва да се върнем към дебата за разделението на властите – те трябва да оказват контрол една спрямо друга, заяви Надежда Йорданова.

Прокуратурата извършва нехарактерни дейности, които нямат реален обществен ефект. Преповтарят се действия, размиват се отговорности. Правомощията трябва да бъдат ограничени така, че тя да се съсредоточи върху основната си функция, отбеляза тя.

По думите ѝ въпросът за смяната на главния прокурор е принципен, защото главен прокурор трябва да бъде магистрат, който отговаря на високите професионални изисквания на Конституцията. Това е принципна позиция. Въпросът не е лесен за решаване, но обществото много ясно заяви, че това е нещо, което очаква от управляващите, така че ние имаме обществена подкрепа. Ние работим върху конкретните текстове, така че да доведем тази промяна докрай, подчерта Йорданова.

Министърът на правосъдието съобщи, че съвсем скоро законопроектите, с които да бъде извършена смяна на главния прокурор и председателя на КПКОНПИ, ще бъдат готови.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *