• пт. апр. 19th, 2024

Над 140 000 домакинства получиха кошмарни сметки за газ

Bychaspic

ян. 11, 2022

Битовите абонати бяха сериозно ударени от лавинообразния скок на цената на газа, предаде NOVA. По официални данни, в България има 140 хиляди домакинства, които ползват природен газ. Всички те вече получиха сметките си за декември, с драстично увеличена цена, а от 1 януари, тя вече е рекордно висока.

Правителството вече обясни, че ще даде 200 милиона лева за компенсации, заради цените на газа, но огромна част от тези пари всъщност ще бъде пренасочена към топлофикациите, които от една страна плащат скъп газ, от друга – не могат да променят тарифите, заради мораториума. На фона на всичко това се появи и надежда за поевтиняване.

След шоковото поскъпване с 30% на газа от 1 януари, от „Булгаргаз” ще поискат от 1 февруари да има поевтиняване – пак с около 30 %. Така цената вероятно ще се върне на нивата от декември.

Мерки ще има, но още не били ясни, обяви министърът на енергетиката.

„Програмата за компенсация включваща природен газ е нова и е разработена след встъпване в длъжност на новото правителство към момента се изчистват всички детайли. Същите се променят и с оглед ценовото решение на КЕВР, тъй че в момента в който цялата структура е известна ще ви информирам”, заяви енергийният министър Александър Николов.

Източник: https://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *