• чт. мар. 28th, 2024

Нинова за 46-то НС: Стигнахме дотук заради липса на разум и отговорност, Аз-ът и емоциите взеха връх

Bychaspic

сеп. 15, 2021

46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес, на 15 септември, да сме добри ученици и да сме го научили.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

В началото на своята декларация тя отправи поздрави за началото на учебната година.

„Уважаеми дами и господа, народни представители, г-жо председател, днес е последното заседание на 46-ото Народно събрание. Всяка партия ще го оценява от своя гледна точка и това е нейно право. Важна ще е оценката на хората, които ни избраха и благодарение на чийто избор сме тук. Това беше в по-голямата си част избор за промяна. Големият грях на 46-ото Народно събрание, че не се намери разум и отговорност да направи тази промяна. 46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес на 15 септември да сме добри ученици и да сме го научили“, зави още Нинова.

Тя подчерта, че БСП ще поддържа докрай поведение да не дава оценка на другите партии, а още по-малко лични оценки на депутати.

„Днес и тук не става въпрос само за партиите. Тук става въпрос за България и сме длъжни да изтъкнем някои факти и истини. Не става въпос за дребнавото противопоставяне и махленско заяждане, но има сериозни причини да стигнем дотук и ако не си ги кажем, не ги осмислим и не се опитаме да ги променим, рискуваме и следващия път, да се провалим.

Има базови принципи в политиката и има базови на държавността, за които си заслужава да говорим и да говорим с добър тон.

46-ото Народно събрание започна по грешен начин и няма как да свърши по правилен. Началото беше сбъркано, защото сложихме предварително разделителни линии – партии на статуквото и партии на промяната. Сбъркано, защото под това вие, уважаеми колеги, от новите партии, разбирахте партии, които са били в парламента, са в парламента и такива, които са били извън парламента. Без да се дава сметка и да се отчита, че това да си в парламента, не означава задължително, че управляваш, че си част от модела на ГЕРБ и че си статукво“, каза тя.

Нинова отчете, че БСП 5 години се е борила срещу онова статукво и онзи модел.

Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство – означава плаваща покупко-продажба на гласове, на интереси. Липсата на разум и отговорност за трайно мнозинство е втората причина да стигнем дотук“, каза още Нинова.

Според нея е странна ситуацията спечелилата партия да се обяви за опозиция. „На кого сте опозиция? На себе си, защото управлявате Народното събрание с председателството и упралявате повечето от комисиите в Народното събрание. Изначално сбъркан подход“, заяви още Нинова.

По думите й интересите на Аз-а и емоциите са взели връх над разума и интересите на държавата. „Това показва политическа незрялост, може би зависимости, но то мина границата“, заяви още тя.

Лидерът на БСП заяви, че коалиция на „БСП за България“ не са влезли в скрити разговори, не са били зависими, а са били разумни и са разговаряли с всички уважително и с аргументи с желанието да се направи трайно мнозинство за промяна, но и мнозинство за стабилност.

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *