• пт. апр. 19th, 2024

Новата ПГ на БСП – с 30% обновление и с ярко мъжно присъствие

Bychaspic

апр. 7, 2021

Парламентарната група на БСП в новия 45-и парламент се очертава „мъжка“ и на една трета нова. На банките на левицата ще седнат само три дами, освен лидера Корнелия Нинова – зам.-председателят на партията Ирена Анастасова, Весела Лечева и Мая Димитрова. Очаква се червените да имат 43-ма представители в новото 45-о Народно събрание.
Левицата е трета политическа сила в повечето многомандатни региони. Най-вероятно ще остане без представителство в Кърджали, Разград, Силистра.

В повечето региони БСП е трета. Втора е в девет области – Велико Търново, Видин, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив – област, Сливен и Хасково, а първа само в една област – Ямбол. Социалистите са четвърти в пет избирателни района – това са трите столични, Благоевград и Смолян.

Ето как изглеждат червените мандати по региони.

От Благоевград се очаква БСП да вземе два от 11-те мандата. На депутатско място могат да разчитат проф. Георги Михайлов, който водеше листата. Има обаче разместване заради преференциите и на вторапозиция излиза петият Богдан Боцев, който и досега беше народен представител.

В Бургас листата водеше Петър Кънев, който отново ще бъде народен представител. И в морския град БСП взима два мандата. Втори става Тодор Байчев, който също излиза напред с преференция.

Във Варна социалистите също ще имат два мандата. В 45-ия парламент влиза водачът Борислав Гуцанов и бившият кмет на Провадия Филчо Филев. Тук няма размествания на листата заради преференции.

От Велико Търново социалистите също изпращат двама депутати в парламента. Това са водачът Явор Божанков и Весела Лечева, която излиза напред с преференции.

От Видин най-вероятно социалистите ще изпратят в парламента само един представител – водачът Филип Попов. Видинската листа е от късите – има само четири мандата.

И от Враца, където мандатите са шест, червените ще изпратят един депутат – Анастас Попдимитров, който бе водач на листата.

Габровската листа също е къса – от четири мандата. Ако БСП реализира мандат тук, той ще отиде при водача Крум Дончев. Но тъй като в областта социалистите са трети, завъртането по Херман – Ниймайер (за най-големият остатък) може да ги лиши от представителство в парламента от този регион.

В Добрич социалистите също могат да се радват на само един мандат, който ще отиде при водача, юристът Мая Димитрова.

Най-вероятно левицата ще остане без представител от Кърджали. Минимален шанс при завъртането на остатъците може да има Петя Михалевска, която водеше листата.

От Кюстендил червените ще излъчат в парламента само водача на листата, досегашния депутат Румен Георгиев.

И от Ловеч социалистите излъчват само един депутат – това е водачът и зам.-председател на БСП Ирена Анастасова.

Един мандат имат червените и в Монтана. За 45-я парламент се преборва само водачът Атанас Костадинов.

В Пазарджик БСП може да разчита на два от деветте мандата, които вероятно ще отидат при Пламен Милев и Петя Цанкова.

От Перник в 45-ото Народно събрание ще попадне само водачът Стоян Мирчев.

В Плевен червените могат да разчитат на два мандата. Влизат водачът Румен Гечев и юристът Илиян Йончев, който с преференции се изкачва от трето на второ място в листата.

Два мандата ще реализират социалистите и от дългата листа (11 позиции) на Пловдив – град. В парламента отиват водачът Корнелия Нинова и проф. Иво Христов. Нинова обаче води две листи. Ако тя предпочете да представлява хората от 25-и столичен район, шанс за парламента има третият в пловдивската листа – Иван Петков.

В Пловдив – област червените също ще реализират два от 11-те мандата. Това са водачът Манол Генов и Веска Ненчева.

От Разград левицата може да остане без мандат. Ако най-големите остатъци обаче се завъртят благоприятно водачът Таско Ерменков има шанс за парламента.

Очаква се в Русе социалистите да реализират два мандата – на водача Крум Зарков и общинския съветник Пламен Рашев.

От Силистра може да влезе Вяра Емилова, която водеше листата. Но това при положение, че левицата реализира тук мандат.

От Сливен най-вероятно ще влезе само един човек – зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров, който водеше листата.

И от Смолян червените ще реализират един мандат, който ще отиде при водача Александър Симов.

Левицата е четвърта политическа сила в трите столични района и ще изпрати в 45-ия парламент по двама депутати.
За София 23-и МИР това са Христо Проданов, който водеше листата и Благовест Кирилов.

За София 24-ти МИР съответно водачът Георги Свиленски и седмият Борис Цветков, който се придвижи напред с преференции.

От 25-и софийски избирателен район влизат лидерът Корнелия Нинова, която водеше листата и издателят Иван Гранитски. Шанс има и досегашният депутат Антон Кутев, ако Нинова реши да представлява пловдивчани.

От София – област най-вероятно ще влезе само водачът Иван Ченчев.

От Стара Загора в парламента ще влязат двама – водачът Георги Гьоков и Драгомир Стойнев.

В Търговище социалистите могат да разчитат на един мандат, който ще отиде при водача Кольо Милев.

От Хасково най-вероятно ще се пребори само един от кандидатите – водачът Велизар Енчев.

И в Шумен мандатът за БСП е само един и ще отиде при водача Иван Иванов.

В Ямбол, където БСП е първа политическа сила, но мандатите са само четири в 45-ото Народно събрание ще отиде само водачът Кристиан Вигенин.

Преразпределението по Херман Ниймайер може да предизвика размествания, така че приложеният списък е много вероятен, но не непременно сто процента сигурен.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *