• пт. апр. 19th, 2024

Нова Македония: РСМ да получи репарации от „българския фашистки окупатор“

Bychaspic

дек. 30, 2021
Нова Македония: РСМ да получи репарации от "българския фашистки окупатор"

Снимка: Pixabay

„Над 75 години след края на Втората световна война Германия продължава и днес да изплаща репарации на семействата на жертвите от фашисткия режим и по този начин признава собствена си вина за Холокоста. В същото време България, чието фашистко минало е исторически доказано като член на фашисткия съюз и която беше задължена да изплати репарации за нанесените по време на войната щети и по-специално на територията на Македония, бяга от това си задължение и дори нещо повече: тя иска да ревизира историческите истини и да не се споменава нейното фашистко окупационно минало“.

Така започва статията, публикувана в днешния брой на вестник „Нова Македония“, предаде БГНЕС.

България не само че не изплати никакви репарации за нанесените по време на Втората световна война щети, а продължава до поставя условия за премахване на ветото по пътя на евроинтеграцията ни чрез пълно изтриване на българското фашистко минало в периода 1941-1944 г, пише още в текста.

За историка Тодор Чепрегенов въобще не е спорно Македония да поиска изплащане на репарации от страна на България, защото тази държава в миналото е признала участието си във фашисткия алианс, а договорите за репарации нямат давност.

„Тези договори за репарации са все още валидни. Германия и днес изплаща репарации. Гърция по време на финансовата криза отново постави въпроса за получаване на репарации от Германия. В този смисъл и Македония може да постъпи по същия начин спрямо България – да възобнови искането за репарации на основание на договора от 1945 г. Ако не са платили репарациите тогава, когато е трябвало, да им припомним за тяхната истинска роля по време на Втората световна война, казва още Чепреганов пред изданието. Той смята, че „чрез натиска върху Македония България се опитва напълно да изтрие собственото си фашистко минало“. „Това, което прави България, е безобразие. Всичко е ясно. Те бяха нацифашисти по време на Втората световна война. Оттук изпращаха евреите в лагерите. Сега искат да изперат собственото си минало“, казва още той.

За проф. Наташа Котлар от Института по история в Скопие проблемът бил в македонската държава, „където нямало политическа воля и мъдрост за използването на възможностите от страна на държавата и по-специално от страна на държавните институции“. Според Котлар, в българското военно министерство има документи, от които става ясно, че българите извършват окупация и това е пряко потвърждение за тяхната роля в Македония.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *