• сб. апр. 20th, 2024

Омбудсманът с призив към енергийния министър

Bychaspic

май 10, 2022
Омбудсманът с призив към енергийния министър

Снимка: БГНЕС

Промяна в наредбата за сградната инсталация поиска омбудсманът Диана Ковачева от министъра на енергетиката Александър Николов по повод жалби на граждани срещу високи и неразбираеми сметки за топлоенергия.

Недоволството на потребителите е основателно, тъй като те нямат възможност сами да проверят коректността и правилността на формиране на задълженията за сградна инсталация. В тази връзка смятам, че е необходимо да се извърши ефективен анализ на Наредбата за топлоснабдяването, като се идентифицират проблемите, които произтичат от нея пише омбудсманът до енергийния министър.

Ковачева откроява някои от тези проблеми:

– не се намалява инсталираната мощност с мощността на радиаторите, за които има нулев отчет за отчетния сезон, при изчисляване на количеството енергия от сградната инсталация;

– липсват правила и методика за реално измерване на количеството топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация.

Омбудсманът смята още, че е под въпрос дали са  коректни  ограниченията, съгласно които избраната от общото събрание на етажните собственици стойност за процент сградна инсталация не може да бъде по-малка от 20% и по-голяма от 40% от количеството топлинна енергия за отопление на сгради – етажна собственост.
 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *