• чт. апр. 18th, 2024

Отделни държави в ЕС взимат мерки срещу рекордните цени на енергията

Bychaspic

сеп. 20, 2021

Испанското ляво правителство се съгласи на спешни мерки за компенсиране на постоянно растящите сметки за енергия, съобщава BBC. Южноевропейската държава има за цел да насочи 2.6 млрд. евро от печалбите на енергийните компании към потребителите, които в момента плащат рекордни цени за електроенергия и газ. Правителството също така планира да намали данъците върху електроенергията през зимните месеци.

Но Испания не е сама в тази криза. Цяла Европа е засегната от поскъпването на енергията, най-вече на природния газ. За да намалят тежестта върху потребителите, и други държави предприемат мерки.

Гърция например обещава субсидии на консуматорите, Италия също се стреми да преразгледа сметките за електроенергия.

Но Испания първа обяви действия още в началото на миналата седмица. Страната е една от най-тежко засегнатите от поскъпването на енергията в Европа през последните месеци, което предизвика протести през лятото в редица градове.

Цените на електроенергията на едро се повишиха през лятото и продължиха да се покачват и септември, надхвърляйки 170 евро за мегаватчас.

Социалистическият премиер Педро Санчес обеща на испанците, че съгласно неговия „шоков план“ те няма да плащат повече за електричество си, отколкото през 2018 г. плюс инфлацията. Данъците за електроенергия временно се намаляват от 5.1% до минималните 0.5%, разрешени съгласно правилата на ЕС. ДДС върху сметките вече беше намален през юли.

Неочаквано високите печалби на енергийните компании ще бъдат пренасочени към потребителите и ще плащат за инфраструктура до следващия април. Също така Испания ще събере средства, като продаде въглеродни квоти за още 900 млн. евро тази година, в допълнение към пласираните 1.1 млрд. евро.

Друга мярка в посока сваляне на цените е налагане на ограничение върху цените на природния газ за 10.5 млн. домакинства, които ще се повишат с около 4.4% вместо с планираните 28%.

Полша също се сблъсква с едни от най-големите поскъпвания на енергията, тъй като не само трябва да се справи с повишаването на цените на газа, но и с ръста на цените на въглеродните квоти съгласно схемата на ЕС за търговия с емисии, поради голямата си зависимост от въглищата. Съгласно нея компаниите получават или купуват квоти за емисии и след това ги търгуват.

Цената на въглерода в ЕС в момента е около 61 евро за тон и също отчасти изостава от скока в цените на електроенергията в Испания. „Само около една пета от увеличението на цените може да се дължи на повишаването на цените на CO2“, каза Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на климата.

Той се обърна към Европейския парламент по време на дебат относно плановете на ЕС за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г.

Полският депутат Анна Залевска предупреди, че гражданите „за съжаление ще плащат за амбициите на ЕС“.

Миналата седмица енергийният регулатор на Обединеното кралство предупреди, че скокът в цената на изкопаемите горива ще се отрази на сметките за енергия на клиентите.

Италианският министър Робърт Чинголани предупреди в понеделник, че сметките за електроенергия вероятно ще се повишат с 40% през следващото тримесечие след 9.9% увеличение през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Трябва да се сблъскаме с тези неща“, каза той, посочвайки увеличаването на разходите както за природен газ, така и за въглеродни квоти.

Италия вече е инжектирала 1.2 млрд. евро в системата през лятото, за да намали сметките, но сега обмисля цялостно преразглеждане на системата за фактуриране, евентуално прехвърляйки разходите за подпомагане на възобновяемата енергия към общото данъчно облагане.

В Гърция енергийният министър Костас Скрекас заяви, че правителството планира да предложи енергийни субсидии на повечето домакинства. Обмисля се еднократно плащане за домакинства с ниски доходи, както и месечна субсидия от 9 евро за първите 300 киловатчаса, използвани от 70% от населението.

Френското правителство, изправено пред президентски избори през пролетта, призна, че милиони потребители са засегнати от повишаването на цените. Енергийните субсидии вече са от полза за шест милиона души до средно 150 евро годишно и министърът на икономиката Бруно Льо Мер обмисля дали схемата трябва да бъде удължена.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *