• чт. мар. 28th, 2024

Отнеха военните звания и титлите на принц Андрю. Вече няма да го наричат „кралско височество“

Bychaspic

ян. 13, 2022

Британският принц Андрю се отказа от военните си звания и гражданските си титли, съобщи Ройтерс. Причината е продължаващото в САЩ дело срещу него за сексуални посегателства върху 17-годишна девойка.

С одобрението на кралицата, той се е отказал да бъде патрон на определените му организации, поясняват от Бъкингамския дворец. Херцогът на Йорк няма да изпълнява обществени задължения, повече няма да използва титлата „кралско височество“ и ще се яви на процеса в САЩ като частно лице.

Официалните му задължения ще бъдат разпределени сред другите членове на кралското семейство и повече няма да бъдат връщани на принц Андрю, посочват още от Бъкингамския дворец.

Говорител на Министерството на отбраната заяви, че не може да коментира връщането на военните титли и почести на принц Андрю на кралицата, тъй като това е въпрос, който засяга монархията.

Херцогът на Йорк ще престане да изпълнява публичните си задължения като представител на кралското семейство, за да може да се защити в гражданско дело в американски съд. В сряда американски съдия постанови, че може да продължи заведеното дело срещу принц Андрю от Вирджиния Джуфре за сексуално посегателсво, когато тя е била на 17 години.

Джуфре твърди, че е една от жертвите на американския бизнесмен Джефри Епстийн, който я е свързал със сина на Елизабет II. За първи път тя отправя публични обвинения срещу херцога на Йорк през 2014 г. Според жената принцът е правил секс с нея три пъти против волята ѝ през 2001 г., когато тя е била едва на 17 години. Твърди се, че един от тези епизоди се е случил в Лондон, където Епстийн, който е приятел на принц Андрю, я качва на частен самолет. Джуфре иска обезщетение от 61-годишния принц за претърпени физически и психически вреди.

Самият херцог на Йорк многократно е отричал твърденията за сексуална връзка със 17-годишното момиче. Според принца той никога не се е срещал с нея, а снимката, на която двамата са заедно в компанията на любовницата на Епщайн – британката Гислейн Максуел, е фалшива.

През ноември 2019 г. синът на кралицата беше принуден да се оттегли от официалните си задължения на фона на твърденията на Джуфре, че е бил сред няколкото мъже, с които Епстийн и Максуел са я принуждавали да прави секс.

Епстийн е задържан от правоохранителните органи на щата Ню Йорк през юли 2019 г. Той е обвинен в сексуално насилие и склоняване на непълнолетни към проституция. Прокурорите заявиха, че има доказателства, че между 2002 и 2005 г. бизнесменът е организирал посещения в дома си в нюйоркския квартал Манхатън за десетки непълнолетни момичета, най-малкото от които е било на 14 години.

Съдебното преследване срещу финансиста в САЩ беше прекратено, след като той се самоуби в затворническа килия на 10 август 2019 г.

На 30 декември миналата година Максуел е призната за виновна за сексуална експлоатация на непълнолетни и е заплашена с до 65 години затвор.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *