• чт. апр. 18th, 2024

Пазарът в България търси да наеме близо 2 хил. висшисти

Bychaspic

окт. 4, 2021

Нови 1918 работни места се обявяват по програма „Старт на кариерата”. От днес, 04 октомври 2021 г., дипломирани младежи с висше образование могат да кандидатстват за работа през 2022 г. в централни ведомства и техните териториални поделения в страната, информират от Агенцията по заетостта (АЗ).

За да участват в програма, кандидатите трябва да са на възраст до 29 години, ненавършени до 29 октомври 2021 г. включително, и да имат висше образование, съответстващо на посоченото от работодателя за заемане на конкретното работно място. Изисква се също така младежите да са регистрирани в бюрото по труда като безработни или заети търсещи работа лица и да нямат трудов стаж по придобитата специалност от висшето образование.

Тази възможност се реализира от Агенцията по заетостта по утвърдени от Министерството на труда и социалната политика критерии и процедура за кандидатстване по програма „Старт на кариерата”. Чрез нея безработни младежи могат в рамките на 12 месеца да натрупат първия си трудов стаж.

Обявените работни места в държавните институции са на територията на цялата страна, като близо 685 от тях са в град София, над 140 в Пловдив и Варна, около 110 в Русе и Бургас, между 20 и 65 в останалите областни центрове, а в населени места извън областните центрове са разкрити близо 400 работни позиции в местните офиси на министерства и агенции.

Около и над 150 позиции в различни градове от страната предлагат Министерство на вътрешните работи, Агенция по заетостта, Министерство на земеделието, храните и горите и други. С по над 50 работни места из цялата страна в Програмата като бъдещи работодатели на младите висшисти се включват и Министерство на образованието, Национална агенция за приходите, Агенция за социално подпомагане, Националният осигурителен институт, Агенция „Митници”, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, посочват от АЗ. Работни места по Програмата са заявени и от Народното събрание на Република България, Омбудсмана на Република България, 17 министерства, 38 държавни, национални и изпълнителни агенции, национални и държавни институти и комисии.

Заявените от публичните служби работни места са в различни направления от системата на висшето образование. Преобладаващо се търсят младежи, завършили право (над 200), икономически, финансови и счетоводни специалности (над 100 от работните места), социални дейности (около 70), администрация и управление (над 50), информатика и компютърни науки (над 50), архитектура, строителство и геодезия (над 40) и др. Голяма част от позициите са без изискване за професионална област или специалност на завършеното висше образование, което дава шанс на всички отговарящи на другите условия на Програмата младежи, да избират и да кандидатстват за 3-те най-предпочетени измежду тях. Почти всички работодатели са заявили обаче, че кандидатите е необходимо да притежават съответно ниво на компютърни умения, а около 300 позиции изискват наличие на конкретно посочени чуждоезикови компетентности. Има и работни места (също над 300) за младежи, които не притежават или не могат да докажат дигитални или чуждоезикови умения.

От АЗ поясняват, че желаещите могат да подават своите документи за кандидатстване в цялата страна до 29 октомври 2021 г. включително в бюрото по труда, в което са регистрирани като заети или безработни търсещи работа, или по електронен път чрез публикувания на сайта на Агенцията по заетостта формуляр.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *