• нд. апр. 28th, 2024

Парламентът реши БЕХ да не изплаща дивидент на държавата за 2023 г.

Bychaspic

мар. 29, 2024

През скандали за земеделие, саниране, еврозона и либерализация на пазара на ток премина парламентарният дебат, който трябваше да е за Българския енергиен холдинг (БЕХ) и по точно – да не разпределя като дивидент печалбата си за 2023 г. В крайна сметка решението бе прието, но под заплахата, че ще бъде дадено на Конституционния съд.

В присъствието на министъра на финансите Асен Василев, който участваше в заседанието, депутатите от почти всички парламентарни групи, с изключение на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и БСП, които се въздрържаха, гласуваха „за“ решението. То бе внесено вчера от депутатите от ГЕРБ Жечо Станков, Теменужка Петкова и прието в ресорна комисия, а днес вкарано като извънредна точка в пленарното заседание.

С него БЕХ, който обединява основните държавни енергийни компании, няма да внесе дивидент в държавния бюджет от печалбата си за миналата година.

Споровете около това дали е „обезкървавена българската енергетика“ от Асен Василев продължиха повече от два часа.

Василев от своя старана се защити, като каза, че по сметките на БЕХ има над два милиарда лева, а в „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ – над 1.5 млрд. лв. По думите му последните няколко години държавата е започнала да си прибира дивидента от енергетиката, вместо да го остави „да бъде краден“.

Този дивидент не отива в джоба на финансовия министър, а отива за пенсии, които са три пъти увеличени, над 1 млрд. лв. за здравната каса, за заплати на учители, лекари и още“, уточни Василев.

Той поясни, че БЕХ получава 1.6 млрд. лв, както и още един актив обратно – 800 млн. лв., които „Булгаргаз“ дължи на правителството, вече ги дължи към БЕХ, каза министърът в оставка и добави, че българската енергетика получава 2.4 млрд. лв. 

Не е обезкървяване, а е доста голямо преливане на средства“, категоричен е той. 

Години наред държавните дружетсва изплащаха 50% от печалбата си като дивидент, като решението за процента се взима всяка година от Министерския съвет. Откакто Асен Василев е финансов министър (било то и служебен в началото) правителството гласуваше да се изземе 100% от печалбата. Това се случваше в години на рекордни цени на тока, когато дори традиционно работещия на загуба ТЕЦ „Марица изток 2“ направи стотици милиони печалба.

Вносителите на решението посочват в мотивите към него, че на 27 март с решенията на Министерски съвет са предвидени поредица от финансови операции, една от които задължава БЕХ отново да преразпредели 425 млн. лв. от печалбата си за 2023 г. като дивидент в полза на бюджета.

Това ще направи невъзможно извършването на инвестиции и модернизация в сектора, както и реализирането на нови инфраструктурни проекти“, пишат вносителите.

Василев беше категоричен, че решението на депутатите ще бъде обжалвано пред Конституционен съд.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *