• чт. мар. 28th, 2024

Паунов: Опасявам се, че може да се повтори моделът „Орешарски“ , който не се отличаваше от „Беров“.

Bychaspic

апр. 13, 2021

България трябва да има стабилно и добро правителство, защото предизвикателствата продължават да стоят пред обществото. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Той отбеляза, че победата на ГЕРБ на изборите е ясна и категорична, ГЕРБ печели избори за 14-ти път и 5-ти пореден път печели парламентарни избори.

„Чухме много анализи и изказвания на опоненти и анализатори, но числата са тези, които говорят много и зад всяка една статистика се крият определени тенденции и процеси. За ГЕРБ гласуваха близо 840 хиляди български граждани. Те определиха ГЕРБ като партията, която да предложи правителство и програма за управление на страната“, допълни той.

Според Цветомир Паунов страната ни не се намира в нова политическа ситуация.

„Донякъде към момента ситуацията е аналогична с тази през 2013, когато ГЕРБ отново бе първа политическа сила, но политическият инженеринг тогава направи така, че ние да бъдем в опозиция близо 1 година. Всички видяхме, че моделът „Орешарски“ по нищо не се отличаваше от модела „Беров“. Опасявам се, че бихме могли да повторим тази ситуация“, коментира Паунов.

ГЕРБ ще подходи отговорно и като първа политическа сила ще предложи състав на правителството, след като настоящият парламент официално се конституира, обясни административният секретар на партията.

„Това, което ще се случва в българския парламент, трябва да бъде поставено на ясна идеологическа основа и ясна заявка дали останалите политически субекти все още държат на предизборните обещания, с които до голяма степен и те получиха вота на българските граждани.

Трябва да се отговори по отношение на тяхното виждане за промяна в изборния кодекс, дали ще вървим към мажоритарна изборна система, какво се случва със субсидиите на политическите партии, както и много други теми, поставяни през годините от нашите опоненти. Хипотези има много, но сами разбирате, че към момента общо взето заявките от останалите политически субекти са много откъслечни и неясни.

Предполагам, че след самото конституиране на настоящия парламент истинският политически дебат и изясняване на една или друга позиция или виждания ще станат ясни именно от парламентарната трибуна или в рамките на настоящото Народно събрание. Именно българският парламент ще бъде естественото място, където този политически диалог може да се осъществи или да не се осъществи, или пък може да бъде осъществен в различни политически конфигурации, които да изключват подкрепа за правителството на ГЕРБ“, коментира Цветомир Паунов.

За ГЕРБ управлението не е самоцел, заяви той и допълни, че ГЕРБ никога не е създавала или предизвиквала кризи, а винаги е управлявала в кризи или е решавала кризи.

„Ако кабинетът на ГЕРБ не бъде гласуван от Народното събрание, е редно втората по големина и представителност в българския парламент „Има такъв народ“ да подходи отговорно и да състави правителство. При необходимост ГЕРБ ще осигури подкрепа, защото в момента най-важното нещо е стабилността на държавата“, каза още Цветомир Паунов.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *