• пт. мар. 29th, 2024

Пендаровски: Разрешаването на проблема с България да бъде хармонизирано със Споразумението

Bychaspic

окт. 3, 2021

Президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски говори за споразумението от Преспа, европейската перспектива на страната и отношенията с България, сътрудничеството с Гърция, както и споразумението с Турция, в интервю за неделното издание на гръцкия вестник To Vima преди посещението си в Гърция на 5 и 6 октомври, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция от Атина, цитирана от скопския телевизионен канал “Алсат М“.

По отношение на българското вето и перспективата за ЕС президентът Пендаровски коментира, че „за съжаление ситуацията ни пречи да започнем преговори за присъединяване“, въпреки че страната вече е изпълнила всички условия, и в същото време изрази надежда, че разговорите с новото правителство ще продължат в София, но че решението трябва да бъде в съответствие с Договора за приятелство и сътрудничество.

„Ще продължим да действаме конструктивно в разговорите с официална София. Решаването на проблемите с България следва да бъде хармонизирано със Споразумението за приятелство и сътрудничество между двете страни и да зачита правото на самоопределяне на нашата нация, както и националната идентичност и македонския език. „Надяваме се, че след българските избори ще продължим разговорите с новоизбрания президент и пълноправно политическо правителство с мнозинство в парламента“, каза той.

В интервю, озаглавено „Прилагането на Преспанаското споразумение е международно и наше вътрешно задължение“, президентът Пендаровски подчерта важността на споразумението между двете страни, като заяви, че „най -важното нещо е да се определят бъдещите отношения“ и това е крайъгълен камък за подобряване на икономическото сътрудничество предприемане на инициативи в редица области като сигурност, отбрана, образование, наука и култура.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *