• пт. мар. 29th, 2024

Планът за възстановяване най-накрая отива в Брюксел

Bychaspic

окт. 14, 2021

Служебното правителство одобри последната финална версия на Националния план за възстановяване на своето заседание днес. Документът още утре ще бъде изпратен към европейските институции. Чрез него в следващите шест години България ще инвестира в различни проекти общо 21 млрд. лв., като около 8.1 млрд. лв. ще са допълнителни от държавния бюджет и от частно съфинансиране.

„Това е един акт, който е навременен и демонстрира това, което сме поели като ангажимент. Той е изготвен с усилията на целия кабинет в координация с представители на бизнеса и с политическите партии в диалог с 46-ото Народно събрание“, коментира служебният премиер Стефан Янев.

Вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов обяви, че все още се прави

всички възможни средства по Плана да дойдат още тази година“.

Това обаче е почти невъзможно, тъй като на европейските структури обикновено им отнема около три месеца за одобрението на документа. 

Припомняме, че България и Нидерландия са единствените държави членки на Европейския съюз, които още не са изпратили Плановете си в Брюксел.

В новия вариант на Плана, който ще бъде изпратен на Европейската комисия, са направени някои промени спрямо юлския, отново изготвен от служебния кабинет и вицепремиера Атанас Пеканов. В новата версия са заложени 59 проекта и 46 реформи, които да повишат дългосрочния потенциал. Със 100 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът за умно улично осветление за общините, а бюджетът за икономическа трансформация на бизнесите е променен, така че безвъзмездните средства да бъдат повече от заемите, като съотношението става 840 млн. лв. срещу 360 млн. лв.

„Надградихме фокуса върху декарбонизацията, засилихме подкрепата към бизнеса и изготвихме 13 нови проекта спрямо априлската версия“, коментира още Пеканов. Вариантът, датиращ от пролетта, пък бе изготвена от ГЕРБ и Томислав Дончев.

Последната версия на документа все още не е публикувана официално.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *