• пт. мар. 29th, 2024

Полша: Европа е изложена на най-високия риск за война от 30 години насам

Bychaspic

ян. 13, 2022

Полският външен министър Збигнев Рау предупреди в четвъртък, че днес Европа е изправена пред един от най-опасните си моменти, като е изложена на най-значителен риск от война от 30 години насам, предават Ройтерс и БНР.

„Изглежда, че рискът от война в региона на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) сега е по-голям от всякога през последните 30 години. От няколко седмици сме изправени пред перспективата за голяма военна ескалация в Източна Европа“, заяви Збигнев Рау по време на речта му, представяща програмата на ротационното полско председателство на ОССЕ през 2022 г.

Обръщайки се към пратеници на 57-те членки на ОССЕ, Збигнев Рау не посочи директно Русия, но изброи поредица от конфликти в Грузия, Армения, Молдова и Украйна, в които се твърди, че Москва е замесена.

Полша е сред членовете на НАТО, които се противопоставят на това, което тя определя като ревизионистки амбиции на Русия в Източна Европа.

„Трябва да се съсредоточим върху мирното разрешаване на конфликта в и около Украйна“, добави Рау, като призова за „пълно зачитане на суверенитета, териториалната цялост и единството на Украйна в рамките на нейните международно признати граници“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *