• пт. мар. 29th, 2024

Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с „Газпром“

Bychaspic

окт. 3, 2021

България може да сключи дългосрочен договор с „Газпром“, както го направи Унгария, каза посланикът на Русия Елеонора Митрофанова пред РИА Новости. „Тази опция, разбира се, е възможна при прагматичен подход и политическа воля“, каза тя.

Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ), няма причина за това, каза Митрофанова пред РИА Новости.

„Вярвам, че няма основания за подобни страхове, тъй като втечненият природен газ е много по-скъп газ. Особено в контекста на повишаване на спот цените до някои космически висоти, стабилните, дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна “, каза тя.

Според нея малко вероятно е Москва и София да достигнат нивото на понижаване или прекъсване на дипломатическите отношения. „Не мисля, че ще стигнем до такава степен на конфронтация. Надявам се, че тази страница с експулсиране, и според нас – неразумна, е затворена“ каза тя, отговаряйки на въпрос дали настоящата ситуация с експулсирането на дипломати ще доведе до сериозно влошаване на дипломатическите връзки или до тяхното разкъсване.

В последно време България няколко пъти е експулсирала руски дипломати. В края на март София обяви двама дипломатически служители на руското посолство за персона нон грата, на което Москва отговори, като изгони двама дипломати от българското посолство. Също на 29 април София обяви за персона нон грата руския помощник на военното аташе в светлината на подозрения срещу Русия в експлозиите в складове в България. Както каза тогава руският външен министър Сергей Лавров, „София реши да надмине Прага с подобни изявления, където в средата на април руските специални служби бяха обвинени във участие в експлозия в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г.“, припомня РИА Новости.

София следва антируски курс, както се вижда от обвинението срещу ръководителя на движението „Русофили“ в България Николай Малинов за шпионаж в полза на руски неправителствени организации, заяви Митрофанова, цитирана от руския вестник “Коммерсантъ“.

„Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски неправителствени организации, е много сериозно обвинение, колкото и сериозно, толкова неоснователно. За съжаление, то подсказва, че София следва антируски курс. Достатъчно е да си припомним, че девет дипломати бяха експулсирани през периода 2019-2020 г. “, припомня Митрофанова.

Малинов беше задържан през септември 2019 г. Според прокуратурата той е подкрепял дейността на неправителствени организации, ръководил създаването на интернет сайтове, телевизионен канал, влиятелен мозъчен тръст и създаването на партия, която постепенно може да се превърне във влиятелна избирателна сила, завършва „Коммерсантъ“.

Според руския посланик в София САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от България.

„Мисля, че това не е напълно независима история, разбира се, за София. Кой от „големия брат“ стои зад тези депортации? Това, разбира се, са американците, които очевидно са поставили задачата да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот, което според мен е много утопична цел, тъй като ние сме свързани с България с толкова мощни слоеве от историята, духовно родство, което не може да бъде зачертано или променено “, добави посланикът.

За последно София обяви двама дипломатически служители на руското посолство за персона нон грата през март, а руският помощник на военното аташе – през април, припомня вестникът.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *