• чт. мар. 28th, 2024

Премиерът на Люксембург бил плагиат – написал само 2 от общо 56 страници на дипломната си работа

Bychaspic

окт. 28, 2021

В Германия, Австрия и други страни политици вече подадоха оставки заради плагиатство в научните си трудове. По тази логика вече трябва да напусне поста и премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, пише германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Агенция „Фокус“.

Както обяснява изданието, мащабът на „цитиране“ в дисертацията му в университета в Нанси вероятно e рекорд: 54 от 56 страници на дипломата на Бетел съдържаха текстове на други хора без посочване на източника. Това е 96% от общия обем на работата.

Досега за „лидер“ в плагиатството се смяташе бившият политик от ХСС Карл-Теодор цу Гутенберг, който има 94% плагиатство в текста – не на дипломна работа, а на докторска дисертация. В случая на Бетел говорим за дипломна работа след обучението му по право в университета.

Бетел е министър-председател на Люксембург от 2013 г. Либералният политик успя да сложи край на десетилетната доминация на Християнсоциалната партия около Жан-Клод Юнкер и да създаде коалиция със социалистите и Зелените, която беше създадена през 2018 г. Преди това Бетел беше кмет на Люксембург и работеше като адвокат. Той е популярен в страната.

Неговата Демократическа партия сега е в трудна ситуация: от всички нейни повече или по-малко изтъкнати фигури само министърът на финансите Пиер Граменя е в състояние да наследи Бетел като министър-председател. Освен това, в полза на Бетел са вътрешните разделения в опозиционната Християнсоциална партия. Бившият й ръководител Франк Енгел беше осъден от прокуратурата преди няколко дни на условна присъда за финансова измама, а още четирима партийни политици са заплашени с парични глоби.

В тази трудна политическа ситуация Бетел решава косвено да признае за плагиатство, отбелязва вестникът. Той обясни, че е направил тезата си честно и съвестно и е имал пълно доверие в университета в Нанси, за да прецени дали работата му отговаря на критериите на времето. Ако това не е така, той, разбира се, признава съответното решение.

„От днешна гледна точка разбирам, че си струваше да се направи различно, вероятно дори трябваше да се направи по различен начин“, каза политикът в изявление. Той обаче не написа нищо за политическите последици. Депутатът от опозицията Свен Клемент смята насочването към университета за разсейване. Той нарече Бетел „копи-пейст премиерът“.

Както се съобщава в статията, плагиатството е открито от списание Reporter.lu. Екип от репортери на Reuters също установи, че тезата на Бетел не съдържа нито една правилна препратка към източника. Неговото изследване не е нищо повече от смесица от копирани пасажи, които не отговарят на приетите академични изисквания.

Този „микс“ Бетел представя в рамките на преподаване на право и политически науки в Университета Нанси II, сега известен като Университета на Лотарингия, пише Frankfurter Allgemeine. Според Reporter.lu премиерът на Люксембург е копирал цели страници от други източници, без да посочва или отбелязва това в работата си.
Освен всичко друго, той е попълнил 20 страници с текстове от уебсайта на Европейския парламент, като също не го е посочил сред източниците на цитати, въпреки че има забележим знак за необходимостта от спазване на правилата за авторство.

В заключение германският вестник припомня едно от изказванията на Бетел в интервю за немското списание Zeit. Тогава премиерът на Люксембург направи следното изявление: „Ако имам чувството, че някой се опитва да постигне нещо чрез измама, не го прощавам“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *