• сб. апр. 20th, 2024

При какви симптоми ваксинираните с AstraZeneca трябва да се обърнат към лекар?

Bychaspic

апр. 8, 2021

Европейската агенция по лекарствата е предоставила данни от анализ, извършен по сигнал за много редки случаи на тромбози след ваксинация с AstraZeneca. Те са свързани с нисък брой на тромбоцити, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той изброи и симптомите, при които ваксинираните с AstraZeneca, следва да се обърнат към лекар. Това са задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие и размазано виждане.

„Изключително рядко се наблюдава тази нежелана лекарствена реакция, все още категорично не може да се потвърди връзка, но експертите на ЕМА казват, че намират възможна такава. Проучванията в тази посока ще продължат”, уточни Кирилов, цитиран от Нова тв.

Той каза, че експертите от Европейската агенция по лекарствата не препоръчват специфична профилактика на поставилите си вече ваксината.

„Единственото, което лекарите следва да препоръчат, е да се наблюдава за тези симптоми и ако има такива, ваксинираните да потърсят медицинска помощ”, посочи още Кирилов.

По темата се изказа и министър Ангелов. По думите му властите са категорични, че поставянето на препрата у нас ще продължи. Ваксината обаче ще се прилага с повишено внимание на жени под 60 години и няма да се поставя на такива, които имат повишен риск от тромбоза. „Решението ни е идентично с това на други европейски държави”, подчерта Ангелов.

На този фон Европейската агенция по лекарствата продължава предварителния преглед на данни на три нови ваксини, за които се очаква становище – Novavax, CureVac и руската ваксина на института „Гамалея” – „Спутник V”.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *