• вт. апр. 30th, 2024

„Проектът на живота“: Младо семейство възражда село Къкрина

Bychaspic

апр. 14, 2024

„Това е проектът на живота ни и силно се надявам нашите деца да продължават усилията ни“. Така Таня Тодорова и съпругът ѝ Тихомир Рачин описват 5-годишните си усилия да възродят село Къкрина, инвестирайки собствени средства. и много труд.

От няколко месеца туристи вече може да отсядат в къщата за гости на семейството – „Къкрина Хилс“. Това обаче не е всичко, тъй като проектът на Таня и Тихомир е много по-амбициозен.

Тихомир, или „мозъкът на организацията“, както го описва Таня, казва, че това е мечтата им – да дадат

пример на хора, които имат средства, да инвестират парите си по начин, по който да защитят националния интерес, като разгледат всяко едно българско село като инвестиционен проект, който ще го съживи.“

Семейството управлява собствена компания в сферата на недвижимите имоти.

За всеки българин е известно, че село Къкрина се свързва с революционната дейност на Апостола на свободата Васил Левски и Къкринското ханче, което е последният му подслон преди да бъде заловен от турските заптиета.

Именно заради това се предполага, че селото би трябвало лесно да привлича туристи и животът там да не е спрял. Туристическият поток обаче не е достатъчен, за да върне младите хора в селото и да му даде нов живот. Последното преброяване на Националния статистически институт (НСИ) показва, че постоянно живущите в селото са едва 200 души.

По думите на Таня те са основно възрастни хора. Когато със съпруга ѝ го посещават през 2018 г., Таня казва, че „всичко беше изпаднало в безвремие“.

Картината, която младата жена описва, е подобна на тази в други села, които се намират в Северна България – някога работещите училища и болници отдавна вече са затворени, а светлините в някога пълните с глъч къщи угасват и остават в очакване на собствениците им, тръгнали да търсят перспектива в други големи градове на страната или в чужбина.

Ние си представяме, че не само това село, а доста села в България с такова население до 200 – 300 души след 15 – 20 години ще изчезнат. Хората освен да минат покрай Къкринското ханче, няма да има нищо друго там“, казва Таня.

От идеята до реализацията

Преди 5 години обаче тази ситуация не отказва семейството да закупи къща в селото, в продължение на няколко години да я ремонтират и обновят, за да живеят в нея в момента, в който бизнесът им го позволи. Те разказват, че по ирония на съдбата къщата им е закупена от българска емигрантка, чиито роднини са напуснали отдавна селото.

Мотивирани от идеята да помогнат за връщането на младите в селото, Таня и Тихомир купуват и втори имот, който превръщат в къща за гости. Целта им е всеки да се докосне до живота на село, до свободата, която дава зеленият двор и собствената градина, за да може повече хора да решат да се върнат.

„Къкрина Хилс“ е издържана в автентичен стил, характерен за духа на селото, а ремонтните дейности по нея стартират точно по време на пандемията през 2020 г.

Няма уикенд и свободен ден, в който ние да не сме били в селото, за да правим нещо по къщата“, казва Таня.

Дори по време на бременността с второто й детенце, Таня е помагала на Тихомир с организационните дейности по ремонта и обновяването на къщата за гости. Мечтата им започва бавно и славно да се сбъдва, тъй като привличат и други свои колеги, които също купуват къщи в селото и в момента ги обновяват, за да може и те да отворят врати за туристи съвсем скоро.

Къщата преди ремонта

Младото семейство обаче има по-амбициозна идея за селото – планират да отворят хранителен магазин, ресторант и ферма за производство на домашна храна. Целият проект ще се управлява от компанията на семейството, но в тях ще работят главно хора от селото или от Ловеч.

Има будни хора и те имат интерес, искат да видят родното си село как става едно красиво място.“

Според Таня проектът ще е успешен, тъй като освен Къкринското ханче, туристите посещават и Деветашката пещера и Крушунските водопади. По целия маршрут обаче има само едно или две места, в които човек може да хапне.

Тихомир казва, че селото може да привлича гости и с възраждането на стария занаят, с който е било известно – восъкарството и леенето на свещи. Преди няколко години Сдружение „Заедно за Къкрина“ организира млади и стари от селото, за да правят свещи заедно. По-старите разказват на по-младите за занаята и така сдружението прави опит да предава традицията през поколенията. Таня казва, че много малко хора знаят за това.

Да инвестираш в идеал

До момента в покупка на имоти, разчистване, архитектурни планове, обновяване на двете къщи, вложенията възлизат на почти 1 млн. лв. Тихомир казва, че не гледа на всичко като на обикновена инвестиция, от която да очаква възвръщаемост в рамките на определено време.

Това е идеалистичен проект. Има своята възвращаемост – като изключим идеалната цел и идея от националистическа гледна точка.“

Той казва, че главно се интересува от това на месечна база реализираните средства да позволяват поддръжката на имотите и да остават средства, които отново да бъдат реинвестирани в селото. Въпреки това определя вложенията си и като „интересен пенсионен фонд“.

Къкрина Хилс след ремонта

По думите му логическата обосновка идва от това, че тристаен апартамент в София струва около 200 хил. евро – колкото са разходите по закупуване на къща в селото, обновяването ѝ и обзавеждането. Допълва, че един апартамент носи около 1000 – 1200 лв. месечна възвръщаемост, но една къща за гости, ако се управлява добре, може да носи около 10 хил. лв.

Аз не знам кога ще се възвърнат вложенията, но не ме и интересува. Аз нямам срок и тук се намесва пак идеала за реализиране на проекта“, казва той.

Трудностите

Докато ремонтират и обновяват двете къщи, семейството е искало да обнови ВиК мрежата в района. Тихомир се е свързал с ВиК-Ловеч и е предложил той да закупи материалите и тръбите, а служители на водния оператор да ги монтират. Отказват му с мотив, че трябва да се изчисли и труда.

Искаш да направиш нещо и всеки да те спира, то понякога ти се убива желанието“, казва Тихомир.

Семейството чака цели 6 месеца горското от Ловеч да маркира три ореха в един от имотите, за да започне и обновяването на парцела. Тихомир казва, че е подменил цялото улично осветление в района на къщите със собствени средства. Дал е идея съществуващите лампи да се заменят със соларни, но им е било казано, че не може да се направи без проект.

На въпрос какво мотивира младо семейство в 30-те си години да избере именно Къкрина за идеите си, казват, че мястото на селото е много добро – близо до Ловеч, Севлиево, Велико Търново, Плевен и Троян. Относно икономическата ситуация на района, Таня казва, че няма притеснения. Това е частта на България, която е най-бедната, най-неразвитата, но го и няма качеството на предлаганите туристически услуги, каквото е на други места.

Това е плюс, защото искаме да превърнем селото в туристическа дестинация“, казва Таня.

Тя е на мнение, че ковид и всички събития, които се случиха през последните няколко години, предполагат хората да се връщат в малките населени места,

за да се върнем към корените“.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *