• пт. апр. 19th, 2024

Проф. Ал. Маринов: КСНС е знак за РС Македония да не разчита на разцепление в българската позиция

Bychaspic

ян. 10, 2022

„КСНС е знак, че българската позиция за Северна Македония ще бъде обсъдена и реализирана със съгласие на ключовите политически фактори на страната. Това е много важно, защото през последните месеци нашите съседи (РСМ) се опитваха да реализират една не особено позитивна тактика – чрез упражняване на натиск, чрез лобиране в някои столици в Западна Европа и чрез спонсориране на доста враждебни към България материали в чуждия печат, които изопачават българската позиция. Сега трябва да е ясно, че не си струва да разчитат на внасянето на някакво разцепление“.

Коментарът направи пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

По думите му ядрото на българската позиция е спазването на основополагащи европейски критерии и принципи.

„Трябва да е ясно, че ние не разглеждаме процесите около РСМ като еднократен акт с формално значение. Ние наистина показваме, че искаме да изграждаме пълноценни добросъседски отношения, които са всякакви – икономически, културни, образователни и т.н.“.

„ВМРО се опитва да се представи като защитник на българските национални интереси. Бихме могли да им повярваме, ако не бяха толкова въвлечени в съмнителни практики с даването на български паспорти и българско гражданство. Това патриотарство няма смисъл“, каза проф. Маринов в коментар на заканата на ВМРО, че ако правителството отстъпи от официалната българска позиция за Република Северна Македония, ще инициират национален референдум по темата.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *