• пт. мар. 29th, 2024

Проф. Ива Христова: Омикрон е началото на последните издихания на пандемията

Bychaspic

ян. 11, 2022

На въпрос какво е контактно лице проф. Ива Христова обясни в ефира на Нова телевизия, че когато си в контакт със заразен с коронавирус зависи от разстоянието, от това дали са бил с маска или не, зависи и от това дали е Омикрон или Делта варианта. Омикрон е 75% по-заразен.

Не е ясно колко ще са случаите, които ще имат нужда от хоспитализация. От случаите на Омикрон у нас, които са 52, 47 са леки и са в къщи, но има и 5 в болница. Не трябва да подценяваме Омикрон. Който е ваксиниран, трябва да направи бустер, обясни специалистът.

По кръвна проба може да се разбере колко е напрегнат имунитетът на човек, заяви проф. Христова.

Според нея няма смисъл децата да се тестват три пъти в седмицата. Не трябва да гледаме броя на болните, а още колко могат да приемат болниците, какъв е техния капацитет. Имаме право да знаем дали отсрещната страна е ваксинирана, за да седим спокойно срещу нея. В пандемия най-важното е да не застрашаваме обществото, каза още проф. Христова.

Омикрон е началото на последните издихания на пандемията, но колко ще са тези издихания – все още не е ясно. Много хора по света се ваксинираха, а тези които не са – го изкараха. Ще се създаде Т-клетъчен имунитет. Във времето ще го караме все по-леко, категорична е още тя.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *