• сб. апр. 20th, 2024

Проф. Найденски: Трябва да се създадат по-надеждни ваксини

Bychaspic

ян. 13, 2022

Индийски епидемиолог наскоро заяви, че Омикрон е практически невъзможен за спиране. 

„Той се разпространява много бързо и се сбъдват математическите прогнози. Трябва да се изготви стратегия за разпространението, за да се защитят хората. Тези мерки са правилни, ние наистина ще имаме нарастване на броя на случаите“, заяви инфекционистът от БАН проф. Христо Найденски в ефира на Bulgaria ON AIR

„Вълната се дължи на новия вариант. Той вече е добре охарактеризиран. Има корелация между мутациите, които са доказани –  клиничното протичане и разпространението на самия вирус. Тази корелация е много показателна и тя трябва да се насока за по-нататъшна стратегия, която да се предприеме“, посочи инфекционистът. 

„Ваксините до голяма степен преодоляват новия вариант Омикрон, но трябва вече да се работи за създаването на по-надеждна ваксина. Не само да намалява смъртността на заболелите, но да играе активна роля в превенцията срещу коронавирусна инфекция“, допълни гостът.  

„Т-клетъчният имунитет е необходим с оглед на това, че пренастройва организма и съдейства за създаването на антитела. Различните индивиди реагират по различен начин и това е едно предизвикателство пред науката – да се търси кои са именно механизмите, чрез които се активира този Т-клетъчен имунитет“, допълни проф. Найденски. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *