• чт. апр. 18th, 2024

Проф. Радка Аргирова: Не се спазват най-обикновените мерки – маски, дезинфекция, разстояние

Bychaspic

ян. 14, 2022

Особеностите на новия национален план за справяне с ковид кризата са, че той е национален, а не е на МЗ. Второто нещо е, че този план се отличава, че има отговорност от страна на областните щабове. Има подвижност в това отношение. Трето, има предвидимост и може да се следи тенденцията в клъстерите.

Това заяви проф. Радка Аргирова в студиото на сутрешния блок на NOVA.

По думите ѝ планът предвижда и по-гъвкав ресурс: “Все повече се търси да е обезпечено здравето на хората. Основният проблем е късното идване на хората и тогава лечението често остава без резултат”.

“Боя се от няколко неща, Първо, че не се спазват най-обикновените мерки – маски, дезинфекция, разстояние. Второ, боя се за възрастните хора, които не са ваксинирани”, категорична беше проф. Аргирова.

Тя обясни, че за първи път се прилага критерий спрямо интензивните легла, за да бъде подготвена и пощадена здравната система.

“В групите на най-малките нямаме цифри, които да ни притесняват”, успокои вирусологът.

Тя каза, че не е чула за починал човек с трета доза, нито за починал човек, в следствие на заразен с “Омикрон”: “В момента сме в положение на циркулация на “Делта” и “Омикрон”. Повечето на смъртните случаи продължават да са от “Делта””.

По темата със сертификатите изрази скептицизъм за въвеждането на сертификати за антитела: “Трябва да отпадне не като изследване, но от това не произтича нищо. Това никъде освен в България го няма, затова трябва да отпадне. От 3-6 месеца започва да пада нивото на антителата. След това човек може да се направи ваксинация”.

Проф. Аргирова подкрепи идеята хора, които са с фалшиви сертификати, да могат да се ваксинират.

“В научната литература се появи идея, че трябва да се смени подходът да не са непрекъснати бустери. Първо трябва да се изследва колко устойчив е този “Омикрон”. Аз споделям становище, че това ще е последният вариант. Ако това е така, възможно е да се направи ваксина, която да осигурява универсална защита. Не е изключен и друг подход. В зависимост от това в коя част на света какъв вариант е доминиращ, да се адаптира ваксина за него“, обясни тя.

Според нея от 40 до 50% от участниците в протеста против зеления сертификат ще се заразят. Тя беше категорична, че се прекалява с антибиотиците при лечението на ковид.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *