• пт. мар. 29th, 2024

Проф. Христова: Омикрон вече завладя 55% от страната. Задава се тежка вълна с много заразени!

Bychaspic

ян. 14, 2022

40% от пробите са с Омикрон. Това заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Христова.

“От вчера имаме 75 секвенирани проби с доказан Омикрон. Пробите са взети 2-3 дни на края на миналата година. Може да се заключи, че Омикрон е доминиращ вече за цялата страна с 55%“, обясни проф. Христова.

По думите ѝ вирусът напредва и освен към областите, които знаем, се добавят и Монтана, Велико Търново, Смолян.

„Данните все още се събират, но става въпрос за хора, които не са пътували. Хората на възраст между 30-40 години са най-засегнати. Имаме 3 малки деца на година, на две и на три.

„Задава се много голяма вълна, още повече заболели. Трудно е да се предвиди колко голяма. Бързо ще се приближим към пика, дано да е към края на януари. Данните, които имаме от ЮАР, говорят за бързо достигане на пик, кратко задържане там“, каза тя по bTV.

По отношение на нови мерки, проф. Христова коментира новия план, като заяви, че той е професионално направен, защото е съобразен освен с вируса и с обстановката в нашата страна.

„От вчера имаме 4 случая на доказан грип. Като правило много малко проби се изпращат за грип, но и тези малки проби говорят, че грипът е настъпил вече“, отчете проф. Христова.

„Флурона са единични случаи. Това няма да е нещо, което масово ще засегне хората. Тези мутации, да, съществуват, но нямат потенциал да заразяват много хора, завърши тя.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *