• пт. мар. 29th, 2024

Путин нареди на „Газпром“ да компенсира недостига на американски газ в Европа

Bychaspic

окт. 27, 2021

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин призна, че ситуацията на енергийния пазар остава изключително нестабилна – и това е особено вярно за Европа. Нивото на запасите от природен газ там е значително по-ниско, отколкото през последните пет години. Ето защо според него в Европа цените на спотовия пазар и на краткосрочните договори ще продължат да надхвърлят 1000 долара за хиляда кубически метра. Но Русия ще компенсира недостига на американския газ на Стария континент, отбелязва вестник „Московский комсомолец“, цитиран от Агенция „Фокус“.

На видеоконферентна среща за ресурсния потенциал на полуостров Ямал руският лидер инструктира „Газпром“, след като изпомпа достатъчно газ в подземните хранилища в Руската федерация, да започне планирана работа за увеличаване на обема на синьо гориво в европейските хранилища.

Освен това Путин инструктира спешно да се подготви набор от мерки, така че негативните последици за световните енергийни пазари да не засегнат руската индустрия. Това трябва да стане до 1 ноември 2021 г.

В същото време държавният глава изтъкна, че „Газпром“ напълно спазва всички споразумения с европейските страни. Освен това той компенсира недостига на американски газ в Европа дори повече, отколкото е необходимо.

Цените на газа в Европа се покачват през последните седмици. В началото на октомври те достигнаха рекордно ниво от 1900 долара за хиляда кубически метра. Експертите свързват кризата с икономическото възстановяване и повишеното търсене на енергийни ресурси, намаляването на вятърната енергия в Европа и ниското ниво на резерви в подземните хранилища.

Амос Хохщайн, говорител на Държавния департамент на САЩ по въпросите за енергийна сигурност, каза, че Русия трябва да увеличи доставките на газ за Европа, дори ако трябва да надвиши договорените обеми. Според него Русия е единственият доставчик на газ за европейския пазар, който е в състояние да промени ситуацията с енергийните ресурси тази зима. Следователно Русия трябва да увеличи добива на газ и да го доставя през съществуващите газопроводи, като се има предвид тези в Украйна.

В същото време самите САЩ предупредиха Европейския съюз за невъзможността да доставят американски газ на европейския пазар.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *