• чт. апр. 25th, 2024

Путин скастри US журналистка: Заблуждават ви, че не даваме газ! Напротив – увеличаваме доставките

Bychaspic

окт. 13, 2021

Русия е готова да увеличи допълнително доставките на природен газ за други страни и в такива обеми, каквито поискат нейните партньори. Това увери държавният глава на Руската федерация Владимир Путин на пленарната сесия на Руската енергийна седмица, предават TACC и Агенция „Фокус“.

„Ако бъдем помолени да увеличим [доставките на газ], ние сме готови да го направим. Ще увеличаваме толкова, колкото поискат нашите партньори. Няма нито един отказ. Нито един“, подчерта Путин.

Той обърна внимание на факта, че Русия увеличава доставките си по различни маршрути: „Увеличаваме се в посока Турция – по „Син поток“. Освен това се увеличават доставките през „Турски поток“, включително до Балканите, а също и през украинската газопреносна система“.

Журналистът на американския канал CNBC Хедли Гембъл – модератор на сесията – зададе въпрос на Путин: как Русия може да докаже своята надеждност като енергиен партньор, когато се твърди, че не доставя природен газ на Европа.

„Красива жена, симпатична, казвам ѝ едно, но тя веднага ми казва нещо съвсем различно. Сякаш не чу това, което казах“, реагира президентът на Русия. „Заблуждават ви. И вас, уважаема колега, и всички, които се хранят с информация от такива източници“, подчерта Путин.

„Увеличаваме доставките на [газ] за Европа. „Газпром“ – с 10%, и като цяло Русия е увеличила доставките за Европа с 15%… Ние увеличаваме – не намаляваме, а увеличаваме – доставките“, категоричен бе руският президент.

Путин подчерта също, че „Газпром“ се интересува от дългосрочни договори с ЕС.

През последните дни от Москва многократно бе повтаряно, че страната е готова да увеличи доставките на газ за Европа, но изглежда е готова да го направи според условията на нови дългосрочни договори. „Ако има заявки (допълнителни), това може да стане само чрез нови договорни условия“, каза руският министър на енергетиката Николай Шулгинов по-рано през деня.

Германските компании трябва да се „поклонят ниско“ на бившия канцлер на ФРГ Герхард Шрьодер заради факта, че сега страната получава природен газ от Русия на ниски цени, отбеляза още Путин.

„Такива страни, наши основни потребители като Германия, трябва да се поклонят ниско на Герхард Шрьодер, защото сега ФРГ получава [газ] не в размер на 1000-1500 [долара за хиляда кубически метра], а за 300 [долара на хиляда кубически метра]“, подчерта Путин.

Руският президент отбеляза, че „това засяга домакинствата, гражданите на ФРГ, а освен това влияе върху индустрията и глобалната конкурентоспособност на европейската икономика“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *