• пт. апр. 19th, 2024

Първи симптоми на множествената склероза

Bychaspic

ян. 8, 2022

Множествената склероза (МС) е доста тежко заболяване.

Докато причината за него все още е неизвестна, то е увреждащо състояние на централната нервна система, което прекъсва потока на информация в мозъка, както и между мозъка и тялото, пише Mila.bg.

За съжаление тази болест засяга около 2,3 милиона души в света, като жените са по-засегнати от нея.

Симптомите на МС са различни за всеки и често непредвидими, но има няколко признака, които биха могли да покажат, че е добре да посетите доктор.

1. Промени в настроението

Около 60 процента или повече хора с МС изпитват някаква форма на когнитивен или емоционален дискомфорт. Депресията, раздразнителността и неконтролируемият смях и плач са само някои от драстичните промени в настроението, които може да изпитате.

2. Слабост или скованост

Пациентите с МС обикновено изпитват необяснима слабост и скованост в мускулите си. Те описват това усещане като тежест или все едно крайниците им са прекалено износени. Това мажи най-вече за краката и гърба.

3. Сензорни проблеми

Един от странните симптоми е различната сензитивност на тялото. Може да почувствате одеялото върху краката или материята на панталоните различно, дори неудобно върху кожата. Не е изключено да усетите, че нещо пълзи по кожата ви.

4. Промени в уринирането

Или постоянно сте в тоалетната, или дори след няколко литра вода не успявате да отделите и капка урина от себе си. Ако не сте пишкали в рамките на 24 часа или ако тичате към тоалетната постоянно с чувство за неотложност, може да имате множествена склероза. Около 80% от хората с това заболяване изпитват този странен симптом. Понякога той е съпътстван от запек, диария и неконтролируема перисталтика.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *