• пт. мар. 29th, 2024

Роберта Мецола пред за отношенията София-Скопие: Трябва да намерим изход от ситуацията

Bychaspic

ян. 18, 2022

Новоизбраният председател на Европейския парламент Роберта Мецола заяви пред БНТ, че се ангажира в решаването на спора между България и Северна Македония, заради който Скопие все още не е започнало преговори за присъединяване към Европейския съюз.
Мецола беше избрана днес за председател на Европарламента до изборите през 2024 година. Тя наследи на поста починалия Давид Сасоли.

„По този въпрос се придържам към позицията на мнозинството на Европейския парламент и моят език няма да е по-различен от моите предшественици. Трябва да намерим начин да излезем от тази ситуация, чакахме прекалено дълго. Аз ще се ангажирам и ще говоря с всички колеги, за да видим какво може да бъде направено“, заяви Роберта Мецола.

„Нека бъда ясна – тези, които искат да разрушат Европа, да знаят, че тази институция е срещу тях. Тези, които се опитват да подкопаят демокрацията, върховенството на закона, свободата на словото и фундаменталните права, които поставят жените на прицел и отричат правата на ЛГБТИ – общността, нека тези хора знаят, че тази институция никога няма да приеме това. Към тези, които се опитват да изнудват Европа чрез хибридни атаки и към диктаторите – те никога няма да ни разделят. Нека кажа и на семейството на Дафне Галиция и Ян Куцияк – журналисти, убити, защото вършат своята работа – вашата борба за истина и справедливост е наша борба“, допълни председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *