• пт. мар. 29th, 2024

Румен Гечев: Убеден съм, че няма да се стигне до решението за ембарго на руския нефт

Bychaspic

май 10, 2022

Депутатът от БСП Румен Гечев подкрепя правителството да се наложи вето на решението за ембарго на руския нефт, но е убеден, че ЕС няма да вземе общо решение за това.

„Проблемът не е само да се спре вноса от Русия и да се осигури внос от други страни. С петрола и горивата се работи с дългосрочни договори. При петрола има инфраструктурни и технологични проблеми. Нашият „Нефтохим“, за да работи технологично, поне 60% от петрола трябва да е руски“, изтъкна Гечев в „Още от деня“ по БНТ.

Според него решението за ембарго на руския нефт от ЕС ще бъде икономическо самоубийство.

„ЕС ни е скъп, ние сме страна член, провеждаме обща политика, но защитаваме и националния си интерес. 60 на сто от горивата в България се осигуряват от „Нефтохим“. Представете си тези 60 на сто как ще бъдат заместени и на каква цена от външни доставчици. Нито има външни доставчици, които да компенсират тези 60%, нито цената ще се задържи същата“, обясни депутатът от левицата.

По повод протеста на превозвачите Гечев уточни, че акцизът върху горивата в България е най-нисък в ЕС – малко над 700 лв. за бензина и около 650-660 лв. за дизела. България като страна член няма право еднократно и едностранно да взима решения за премахването на акциза.

„Проблемът не е толкова в акциза, колкото опасността от повишение на цените на петрола, природния газ, електричеството. И поради тази причина по-важният въпрос е как ще се развие конфликтът в Украйна, каква ще бъде позицията на България с другите страни членки. Дали ще успеем с другите страни, които са най-зависими от вноса на петрол и природен газ, да се направят определни излючения. Проблемът ще бъде при евентуална допълнителна ескалация в цената на горивата и тогава причините за протеста ще бъдат по-високи“, добави Гечев.

Следователно, по думите му, българската държава трябва да защити националния си интерес в най-добра организация и взаимна подкрепа с други страни.

„Опасността ние да се присъединим към санкции, които влияят изключително тежко върху цяла Европа, но особено върху най-слабото звено в европейската икономика – българската, не можем да си го позволим, тъй като последиците ще бъдат тежки“, допълни той.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *