• чт. апр. 25th, 2024

Русия спира електроснабдяването на Финландия

Bychaspic

май 13, 2022

Русия спира доставките на електроенергия за Финландия от събота поради неплатени сметки, съобщи доставчикът RAO Nordic, 100% собственост на руската компания InterRAO, цитиран от агенция „Интерфакс“.

Съобщението идва на фона на нарасналото напрежение около кандидатурата на Хелзинки за членство в НАТО, под влиянието на руската инвазия в Украйна. Намерението на финландското правителство беше определено от Москва като заплаха. От Кремъл вече заявиха, че ще предприемат реципрочни военно-технически мерки, за да сложат край на заплахите за националната си сигурност.

Тази ситуация е изключителна и се случва за първи път от повече от 20 години. Затова сме длъжни да преустановим вноса на електроенергия от 14 май. Надяваме се, че ситуацията скоро ще се подобри и доставките от Русия ще се възобновят“, обяснява доставчикът.

Междувременно финландската електроразпределителна компания Fingrid успокои, че недостигът на електроенергия ще бъде компенсиран чрез доставки от Швеция и увеличаване на собственото производство. За момента не се очаква недостиг на електричество.

Припомняме, че вчера президентът и министър-председателят на Финландия заявиха, че са “за” незабавното присъединяване към НАТО, като уточниха, че решението на скандинавската страна ще бъде обявено в неделя.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *