• пт. мар. 29th, 2024

Руски части контролират ключови обекти в Казахстан

Bychaspic

ян. 9, 2022

Подразделения от руския мироопазващ контингент са започнали да изпълняват поставените задачи по защита на жизненоважни обекти в Казахстан, съобщиха от руското министерство на отбраната.

„Поделения от руския мироопазващ контингент, които преди това пристигнаха на територията на Република Казахстан, започнаха да изпълняват възложените задачи по защита на жизненоважни обекти, летища, ключови обекти на социалната инфраструктура“, се казва в съобщението.

В него се отбелязва, че създадената от руското министерство на отбраната авиогрупа от повече от 70 самолета Ил-76 и пет самолета Ан-124 придвижва денонощно части от руския контингент на мироопазващите сили в Казахстан.

„Въздушнодесантните войски със стандартно оборудване и въоръжение летят с военно-транспортни самолети от летища в Московска и Ивановска област до летища Жетиген и Алмати“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

В съответствие с решението на Съвета за колективна сигурност на ОДКБ, прието на 6 януари 2022 г., Колективните мироопазващи сили на Организацията на Договора за колективна сигурност бяха изпратени в Република Казахстан за ограничен период от време за стабилизиране и нормализиране на ситуацията. Те включват части от въоръжените сили на Руската федерация, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

Основните задачи на Колективните мироопазващи сили е да бъдат защитата на важни държавни и военни обекти, подпомагане на силите на реда и закона на Република Казахстан за стабилизиране на ситуацията, отбелязват руски медии.

Президентът на Казахстан обяви 10 януари за ден на национален траур
Заради многобройните жертви при протестите

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *