• пт. апр. 19th, 2024

Рябков: Русия е обезпокоена от изявленията на Великобритания за увеличаване на ядрения й арсенал

Bychaspic

окт. 1, 2021

Русия е обезпокоена от съобщенията на Лондон за увеличаване на ядрения й арсенал, както и за плановете за AUKUS.

Това заяви в петък заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, изказвайки се на публична дискусия в Женевския център за политика на сигурност, предават TACC и „Фокус“.

„Ние сме особено загрижени от изявленията, направени по-рано тази година в Лондон относно перспективите за увеличаването на ядреним му потенциал. Също така сме сме загрижени за последното изявление от САЩ, Великобритания и Австралия, че възнамеряват да развият партньорство, което ще позволи Австралия, след 18 месеца консултации и няколко години опити за придобиване, да разполага с достатъчно на брой ядрени подводници, които да вкарат страната сред първите пет държави по този тип оръжия“, отбеляза Рябков.

Той добави, че AUKUS е предизвикателство за режима на неразпространение на ядрени оръжия. „Това е голямо предизвикателство за международния режим на неразпространение на ядрените оръжия“, каза той и припомни, че в рамките на партньорството на страните AUKUS Австралия ще получи от своите съюзници технологии за изграждане на ядрени подводници.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *