• чт. апр. 18th, 2024

Сачева: Обещанието, че никой пенсионер няма да получи по-малко, беше капан

Bychaspic

ян. 11, 2022

Обещанието, че никой пенсионер няма да получи по-малко беше капанът, който сами си заложиха управляващите. Тъй като дадоха обещание, което беше ясно за всеки професионалист, че няма да как да бъде спазено. Това заяви бившият социален министър и зам.-председател на социалната комисия Деница Сачева след извънредното заседание на комисията днес, на което бе приет на първо четене законопроект за удължаване на бюджета на ДОО.

,,Пенсиите, които бяха получени и още се изплащат до 20 януари, са с 3 компонента – увеличената пенсия с коефициента от 1,35, COVID добавката от 60 лв. и увеличението от последните 7 дни на декември. Дори при наличието на тези 7 дни имаме 1 068 000 пенсионери по данни на НОИ, които са получили по-малко пари отколкото през декември“, каза още Сачева.

Тя обясни, че е логично да се стигне до ситуацията с пенсиите, защото при положение, че 64 лв. е предното увеличение, а добавката се намалява с 60 лв., ще има много пенсионери, които няма да получат този доход.

Добавката, която ГЕРБ е внесла през август 2020 г. е била срещу COVID кризата, поясни Сачева, тъй като по време на заседание се получи конфликт по този въпрос с председателя на комисията Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“. Те били спрямо изчисления, че пенсионерите плащали средно по 50 лв. повече за лекарства и така били компенсирани.

Пенсионерите са уязвима група, за която всяко левче е важно. Тези добавки помогнаха на българските пенсионери да преминат малко по-лесно през кризата и просто не трябваше да получават прибързани обещания. Това, което мислим, че може да се получи отново, ако продължават тези добавки да се изплащат заедно с пенсиите, включително и тези компенсации, които ще бъдат добавени, това ще доведе до следния казус – февруари ще получат две компенсации, плюс добавката от 60 лв. Март обаче ще получат една компенсация. Със сигурност ще има отново объркване и хората ще си мислят, че пенсиите им са намалени. Да не говорим за юли, когато добавката от 60 лв. изобщо няма да е там, коментира Сачева.

Тя предлага добавките към пенсиите да бъдат извадени от бюджета на НОИ и да бъдат изплащани през Агенцията за социално подпомагане. Другият вариант е те да се изплащат на различни дати, за да не се получава объркване – кое е размера на пенсията и кое е добавка с временен характер.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *