• чт. мар. 28th, 2024

САЩ отмениха изпращането на два военни кораба в Черно море

Bychaspic

апр. 15, 2021

Съединените щати отмениха изпращането на два военни кораба в Черно море, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позовават на турски медии и дипломатически източници.

Преминаването на корабите през Босфора, предвидено за сряда и четвъртък, е било анулирано и Анкара не е била уведомена за евентуално отлагане на разполагането на корабите в Черно море, според Анадолската агенция.

Миналата седмица турските власти обявиха, че са били уведомени от САЩ за преминаването на два военни кораба през Дарданелите и Босфора към Черно море на 14 и 15 април, допълва БТА.

Изпращането на американските кораби беше обявено в контекста на засилване на напрежението между Русия и Украйна и беше възприето като знак на подкрепа от Вашингтон за Киев, отбелязва Франс прес.

САЩ и съюзниците им от НАТО са разтревожени от струпването на руски войски по границата с Украйна и на анексинарания от Русия полуостров Крим.

Вчера военноморските сили на Русия започнаха маневри в Черно море, а Москва предупреди очакваните американски кораби да стоят далеч от Крим и определи тяхното изпращане в Черно море като провокация, припомня Ройтерс.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *