• чт. мар. 28th, 2024

Сергей Лавров: Русия подготвя среща на Владимир Путин със Си Цзинпин

Bychaspic

ян. 14, 2022

Руският президент Владимир Путин ще присъства на церемонията по откриване на олимпийските игри в Пекин на 4 февруари и ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин. Това заяви днес външният министър на Русия Сергей Лавров на пресконференция за дейността на руската дипломация през 2021 г., предаде РИА Новости, цитирана от БТА.

За срещата на Путин и Си се подготвят решения, които ще спомагат за засилване на икономическото сътрудничество между двете страни, добави Лавров. В навечерието на преговорите на върха руският външен министър смята да разговаря с китайския си колега Ван И и двамата подробно да обсъдят „целия международен дневен ред“.

В близките 2-3 месеца Лавров смята да посети Япония. По думите му Москва иска по-конкретен и открит диалог с Токио, който да засили двустранното партньорство, без да го прави заложник на отношенията, поддържани от Япония с най-близките ѝ съюзници.

Има реален напредък по въпроса за възстановяване на „ядрената сделка“ с Техеран, заяви Лавров. Иран трябва да бъде конструктивен в преговорите, а Западът да не се опитва да създава психологическо напрежение, допълни той.

Предстоящото посещение в Русия на иранския президент Ебрахим Раиси е много важно – „необходима е инвентаризация на отношенията“ между двете държави, каза руският министър.

Ситуацията в Казахстан показва в пълен обем колко са търсени и ефикасни силите на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) със своя миротворчески потенциал, посочи Лавров, цитиран от ТАСС.

Руският външен министър допусна, че ОДКС, включваща сега Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан, може да се разшири. „Има интерес най-малкото към установяване на контакти“, каза той.

Москва поиска от Анкара разяснения по повод думите на един от съветниците на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след като служителят осъди действията на Казахстан, поканил в страната миротворците от ОДКС, каза Лавров.

Става дума за Ихсан Шенер, помощник на турския президент, уточнява ТАСС.

Първият дипломат на Русия нарече „позорна“ липсата на реакция от ОССЕ след нападенията срещу журналисти в Казахстан.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *