• чт. мар. 28th, 2024

Скандал и в последния работен ден на НС заради „Закон за опинците“

Bychaspic

сеп. 15, 2021

Последният ден на 46-ото Народно събрание, което от утре вече ще отиде в историята, започна със скандали.

Този път поводът станаха промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, според които Бюрото за защита преминава от контрола на главния прокурор към министъра на правосъдието. В крайна сметка пленарната зала реши, че бюрото минава към правосъдното министерство, а по време на дебата основни опоненти станаха ДПС и ГЕРБ от една страна и ИБГНИ, ИТН и ДБ от друга.

„Промените в Закона за защита на лица за някои са просто бизнес, за други пиар, а за останалите – мръсна поръчка“, пръв скочи Хамид Хамид от ДПС.

„Заглавието може да гласи Закон за осветяване на някои защитени свидетели“, иронично подхвърли той.

Според него ползата от промените в закона ще е за определени престъпни групи, по които има защитени свидетели.

„Определени олигарси, които се укриват от българското правосъдие. Целта е тези свидетели да бъдат осветени, целта е тези свидетели да бъдат отстреляни.

Още по темата

12 сеп 2021 12:16

390

10 сеп 2021 14:17

196

10 сеп 2021 13:07

97

Нали всички сме чували, че тези олигарси, които се укриват от българското правосъдие, си имат представители тук. Даже някой си имат и адвокати, които ги представляват по някои дела“, упрекна Хамид.

Той отсече, че промените са заради „една малка част, но най-кресливата, а това е просто бизнес“.

„Още днес следобед ще си броят хонорарите. Приятно броене, колеги. За другата, по-голямата част – този законопроект е един пиар, за останалата част, които подкрепят законопроекта, това е една мръсна поръчка срещу бюрото, защото това бюро не е нито на главния прокурор, нито на прокуратурата, нито на съда, а на правосъдната система“, заяви още Хамид Хамид.

Според него заглавието на закона може да се промени и като Закона на бегълците или Закона на опинците.

Димитър Делчев от ИБГНИ коментира, че това не е промяната на съдебната система, каквато са искали от парламентарна група, но е знакова, защото именно заради Бюрото за защита са започнали протестите през миналото лято.

Филип Станев от ИТН нарече ГЕРБ и ДПС срам за НС.

„Срам ме е, че съм е една зала с вас и ще изляза“, скочи той.

„Съдейки от писъците от определена част от залата явно Делян Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов, нямам друго обяснение“, коментира пък Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Според Анна Александрова от ГЕРБ реформа в съдебната система за един месец не се прави.

„Реформа в съдебната система за един месец ли се прави, без правителство, без управление и без политическа отговорност?“, риторично попита тя.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *