• пт. мар. 29th, 2024

Славейков и Колю Фичето в Музей на восъчните фигури в Бяла

Bychaspic

ян. 2, 2022
Славейков и Колю Фичето в Музей на восъчните фигури в Бяла

Музей на восъчните фигури отвори врати в град Бяла. В него са събрани образите на известни личности от историята, свързани с малкото градче. Пластиките са направени с голямо майсторство и създават усещането за реални хора.
Арт центърът с кафе, кино и галерия на восъчните фигури се помещава в стара сграда на бивша детска градина в Бяла.
„Восъчните фигури са на такива личности, известни български и руски благородници, които заслужават да имат място в нашата галерия. Защото са живели, работили, оставили са своя дан, труд, своя принос за развитието на малкото градче Бяла“, заяви уредникът на Арт Галерията на восъчните фигури Йорданка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Музеят отвори врати преди дни и вече се радва на голям интерес. Посещават го хора от близките села и градове.
В музея оживяват Петко Славейков, който е преподавал и творил в Бяла, Панайот Волов, чието лобно място е край града, руската баронеса Юлия Вревская, на която е кръстена болницата в Бяла. Както и образите на Княз Александър Батенберг и Александър II, също и на Колю Фичето.

„Името на Бяла се свързва с Колю Фичето, първомайсторът на възрожденското българско строителство, който е оставил най-голямото си строително творение, архитектурно и скулптурно – мостът над р. Янтра“, обърна внимание Йорданка Петрова.

Средствата за галерията са осигурени от общината и от благотворителни концерти и базари. Новата атракция на Бяла ще работи и през празничните дни.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *