• чт. мар. 28th, 2024

Слави Василев: С един ход Трифонов иззе инициативата, показа че освен от шоу разбира и от политика

Bychaspic

юли 13, 2021

Коментар на политолога Слави Василев по актуалната тема за състава на предложения състав за кабинет от спечелилите вота за 46-тото Народно събрание „Има такъв народ” с лидер Слави Трифонов.

Трифонов показа, че освен от шоу, разбира и от политика. Не коментирам образа на предложения кандидат за министър-председател, а цялостното му поведение, което изземва инициативата от задкулисието, тоест от колективния характер на отговорността в нашата парламентарна форма на управление.

Предложените приоритети на Трифоновия кабинет, освен логични, представляват и застрахователна полица срещу отказа на останалите формации в НС за подкрепа.

С един ход Трифонов спазва обещанието да не влиза в договорки с ГЕРБ, ДПС, БСП и излиза от ситуация, като представя работещ кабинет, с ясно изразени приоритети.

Ако останалите партии в НС откажат да подкрепят правителството, бягат от отговорност. Ако пък подкрепят правителството, Трифонов печели властта, сам. Ако не се състави правителство около ИТН, вероятността за нови предсрочни избори става голяма. Ако това се случи, ИТН ще се явят на нови избори, без да носят отговорността за провала.

С един ход Трифонов иззе инициативата от всички останали играчи, които ще трябва да намират решение, днес и утре, на въпроса – ами сега какво?

Но от всичко, най-много ми харесва факта, че най-отвратителното явление на политическата ни система няма да може да се прояви в 46-тото НС

– задкулисните договорки и пазарлъци – самите те извор на най-голямата корупция.

Готов съм да се обзаложа с всеки един, че ако кабинетът получи подкрепа, животът му ще е дълъг и успехите, които ще генерира за българското общество, ще са големи. Единствената причина, за да смятам това, не е някаква скрита любов към чалгата или татуировките, а предложената конструкция на властта – за първи път изпълнителната власт няма да има гарантирано мнозинство в НС и това ще освободи законодателната функция от диктата на премиера. Плаващият характер на мнозинството е ключът към реално подобрение на нашия живот.

Поздравявам Трифонов и партията ИТН за смелостта, за последователността на решенията.

Източник: http://epicenter.bg

One thought on “Слави Василев: С един ход Трифонов иззе инициативата, показа че освен от шоу разбира и от политика”
  1. Нищо подобно !? Поведението на Славчо , преди изборите , по време на изборите ,и след тях, доказват ,че пред себе си имаме поредният лаик, и влюбен в себе си глупак !? Сигурен съм , че около него има добре подготвен екип , но той едва ли много – много се вслушва в препоръките му, в желанието да се изяви като абсолютен лаик ! Много бързо, „успехът“,доколкото е успех , му е замаял главата !? И, това, естествено , ще му изяде главата !?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *