• пт. апр. 19th, 2024

Служебното правителство подготвя военна поръчка за 390 млн. лв.

Bychaspic

окт. 1, 2021

Служебният кабинет подготвя сделка за закупуване на нови 3D радари за 390 млн. лв. Военният министър Георги Панайотов съобщи, че следващата седмица ще внесе в Министерски съвет проект за инвестиционния разход. Заради размера на сделката обаче тя трябва да бъде одобрена от Народното събрание, тъй като по закон военните разходи над 100 млн. лв. минават задължително през пленарна зала.

Предвижда се да бъдат закупени пет стационарни и два мобилни радара. Военното министерство вече е направило запитвания към фирми, но те са само предварителни. На въпрос дали изпълнителят ще бъде американска фирма, Панайотов посочи, че ще бъде обявен конкурс.

Не сме посочвали, няма и да посочваме доставчик, ще обявим процедура и който предложи най-добра оферта – от него ще бъдат закупени радарите.“

Припомняме, че бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов често прибягваше до вратички в закона и поради спецификата на военните покупки избираше доставчик без конкурс.

Иначе за поръчката на радари се заговори още миналата година, когато бившият премиер Бойко Бойко Борисов бе на среща с американския посланик Херо Мустафа и обяви, че ще изпрати писма-заявки за нови осем бойни самолета F-16.

Придобиването на новите радари е свързано с използването на американските изтребители F-16, поръчани през 2019 г., които се очаква да бъдат доставени през 2023 – 2024 г.

Военният министър коментира още, че армията се нуждае от сериозни инвестиции и че вече е поискал от американското правителство проектодоговор за придобиване на още осем нови изтребителя F-16 от американската компания Lockheed Martin.

На армията ѝ трябват 3D радари, бронирани машини, зенитно-ракетни комплекси, кораби, подводници, отправихме запитване до Lockheed Martin за втората група самолети F-16. Има нужда от индивидуална екипировка, радиостанции. Армията трябва да е способна да изпълнява конституционните си задължения и това трябва да се разбере и от политиците, и от българския народ“, коментира Панайотов.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *