• пт. мар. 29th, 2024

СОС прие предложението на БСП в учебните заведения да има психологични кабинети

Bychaspic

апр. 8, 2021

Столичният общински съвет прие предложението на групата на „БСП за България“ за осигуряване на психологични кабинети в училищата и детските градини в София, което беше направено от общинския съветник Албена Кръстева. От общо гласували 56 общински съветници, „За“ бяха 51, против – 5, а въздържали се нямаше.

„Стратегията трябва да бъде съобразена с промяната на условията, в които се обучават децата и тази година – COVID онлайн обучението с което се редуват присъственото“, каза тя.

„Онлайн обучението нанася физиологични и психологични обучителни затруднения на учениците, което налага един по-задълбочен прочит на написаните в стратегията дейности. Децата се обездвижват, затруднява се комуникацията между тях, ограничават се игрите на открито, което е много съществено за тяхното развитие. Също така има статистика за повишаване на насилието“, изтъкна Кръстева.

„В мярка 3.26 от плана за действие за реализацията на стратегията относно повишаване на грижите и превенцията на здравето сред децата, учениците и работещите в структурите на столичното образование, ние предлагаме осигуряване на здравни и допълване на психологични кабинети“, обясни общинският съветник.

Кръстева заяви, че промяната цели във всяко едно училище и детска градина да има на разположение психолози, които да работят с учители, родители и деца, нуждаещи се от помощ за преодоляване на психологичен дискомфорт, породен от онлайн COVID обучението.

„COVID онлайн обучението затруднява комуникацията и терапията с логопеди и ресурсни учители. Призоваваме в списъка, който са изготвили в Дирекция „Образование“ за налични логопеди и психолози в училищата, в които няма, да бъдат осигурени такива специалисти“, допълни още Кръстева.

„Също така не е лошо да се проучи и липсата на техническо оборудване и да се обезпечават децата от социално слаби семейства, за да може да се обучават онлайн“, добави още Албена Кръстева.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *