• сб. апр. 20th, 2024

Таксиметрови шофьори в Русе искат вдигане на тарифите

Bychaspic

окт. 13, 2021

Таксиметровите превозвачи в Русе настояват за вдигане на минималните и максималните цени на тарифите. Причината са по-високите цени на горивата.

Даниел Донев управлява таксиметрова компания над 20 години. Днес защити позицията на бранша, както и на над 250 шофьори за повишаване на тарифите. Основната причина е поскъпването на горивото.

„Да се вземе на първо място цената на труда. Най-големият разход за едно такси, това е неговият шофьор, който 12 часа е зад волана. Трябва да работи, да си осигури семейството, да си поддържа колата, да реализира достатъчно доходи“, заяви Донев пред Bulgaria ON AIR.

През последното лято се усеща изключително сериозно недостигът на таксита в града, като през нощта почти е невъзможно да се направи поръчка.

Искането на компаниите беше за увеличение на минималните и максималните цени на тарифите: за дневна 1,00 – 1,50 лв./км и нощна 1,20 – 1,80 лв./км.

„Възможността, която ние търсим е един вид застраховка. При още по-голям скок на цените на горивата, ние да имаме възможност да си коригираме цените, а не веднага да си вдигаме цените“, подчерта Донев.

Затварянето на нощните заведения и ограничаването на социалния живот заради Ковид пандемията допълнително усложни ситуацията при такситата.

Председателят на Общински съвет – Русе, Иво Пазарджиев, коментира, че задачата е да вземат максимално разумното решение –  от една страна цените да бъдат достъпни за гражданите, а от друга, таксиметровите шофьори да не фалират.

Чрез гласуване се взе решение предложението на таксиметровия бранш за увеличаване на цените да бъде внесено като извънредна точка на предстоящата сесия на Общинския съвет.
 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *