• сб. апр. 20th, 2024

Тито Петковски: Covid-19 е само оправдание за Петков след фиаското при „живковиста“ Радев

Bychaspic

ян. 11, 2022

Българският президент Румен Радев с вчерашния Съвет за национална сигурност е понижил не само очакванията в Република Северна Македония, но и политическите стандарти на премиера Кирил Петков и е изместил „прогресивната му политика“ спрямо Скопие. Това коментира пред „Слободен печат“ лидерът на НСДП и бивш зам.-председател на парламента в Скопие Тито Петковски, цитиран от Агенция „Фокус“.

По думите му, „вече е разобличена политиката на България към Македония, която всъщност сега иска да получи това, което не е получила през Втората световна война.“

„Цялата политика на България спрямо Македония, тази на президента Радев, на предишни правителства, та дори и на това правителство, са на дъното. Радев понижи не само очакванията, но и стандартите, които Петков искаше да въведе. Премиерът Петков е прогресивен политик, образован в САЩ, за разлика от президента Радев, който е живковист и не може да избяга от руското влияние. България не успя да изгради консолидирана външна политика миналата година, дори след два изборни цикъла. Правителството след третите избори е много разнородно, тоест две партии са прогресивни и по-отворени към нас, а БСП и „Има такъв народ“ са по-радикални. Радев е техен ментор на последните две партии и ако иска, всеки момент може да направи ход, с който ще падне правителството на Петков“, казва Петковски за „Слободен печат”.

Видяхме, напомня той, че България използва въпроса с ветото за Македония, за да се пазари за собствените си интереси със САЩ и ЕС, каквото беше искането на лидера на ИТН Слави Трифонов за премахване на визите за български граждани.

„Те водят такава политика, изнудвайки Македония, за да подобрят позициите си. И плюс, ако могат да използват във всичко това и да постигнат някои ползи от гледна точка на историята. Те все още се опитват да получат това, което не са получили през Втората световна война. Прогресивната политика на Петков няма големи перспективи с регреса на Радев. Вчерашното заседание на техния Съвет за сигурност продължи пет часа, което може би означава, че е имало остра дискусия, но Радев е успял да наложи твърда политика, която е отразена в седемте точки, дадени на изпълнителната власт. Така че прогресивната политика на Петков спрямо Македония е изместена от вчера и се съмнявам, че новата ситуация с ковида, т.е. новината, че Петков и другите са в изолация, защото някой на срещата е бил положителен, всъщност е измислено оправдание, за да не трябва Петков да идва следващия вторник в Скопие на обявената среща с Димитър Ковачевски. Какво бихте му казали след вчерашното фиаско на политиката му пред българския Съвет за сигурност?“ казва Петковски.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *