• пт. мар. 29th, 2024

Томболата за ваксините: Целта е 30% от българите, които не са решили

Bychaspic

окт. 1, 2021

„Всички, които се ваксинират от 30 септември до 31 октомври, могат да се регистрират и да участват в томболата на здравното министерство. Чрез жребий, който ще се извърши в МЗ, могат да спечелят награда“, каза в студиото на „България сутрин“ заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

Вчера МЗ стартира томбола с награди за ваксинираните. Тя ще продължи повече от месец. Кампанията е организирана заедно с трите телекомуникационни компании. Всеки един от частните абонати ще получи SMS с текст „Ваксинирай се, спаси живот!“.

Това са само част от мерките, които здравните власти предприемат за засилване на ваксинационния обхват у нас. Целта им са онези 30% от хората, които още не са взели решение дали да се имунизират.

„Повярвайте, трябва да го направят. Ваксините са спасили много хора. Аз смятам, че благодарение на ваксините, заедно с антибиотиците, сме достигнали днешното развитие на обществото ни“, каза още д-р Томов пред Bulgaria ON AIR.

Ковид зоните са добро решение, чиято цел е да намали натиска върху болниците и личните лекари. Все още има трудности в работата им, но от Министерството на здравеопазването полагат усилия да ги преодолеят, стана ясно още от думите му.

Той обясни, че ковид зоните не са решение само за здравно неосигурените българи. Всеки един пациент, който има определени симптоми, може да отиде и да получи преглед, изследвания и терапия.

„Преценката е на колегата, който го прегледа. Благодарим на всички общопрактикуващи лекари, които понесоха големия удар на няколкото поредни, големи вълни, те са наши партньори. Ние не отменяме правото им да се грижат за пациентите си“, заяви заместник-министърът.

Към момента от ведомството не предвиждат нов локдаун или нови мерки. Експертите контактуват непрекъснато с областните РЗИ.

„Аз съм радостен, че започнахме тази учебна година присъствено или поне хибридно, защото вече две години седим вкъщи. Ако има необходимост за прилагане на по-строги мерки в учебните заведения, те ще бъдат обсъдени и ще бъдат наложени. Заболяването при децата протича много по-леко в сравнение с възрастните. Нисък е делът на малките пациенти, които достигат до болница. Детски легла в лечебните заведения има и смятам, че няма проблем с тях“, каза още д-р Томов.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *