• чт. мар. 28th, 2024

Турски боен кораб е изгонил френски изследователски съд от спорни води

Bychaspic

окт. 4, 2021

Кораб от Военноморските сили на Турция е изгонил френския изследователски плавателен съд Nautical Geo, който е нарушил и границите на континенталния шелф на страната в Средиземно море. Това съобщи в понеделник турското министерство на националната отбрана, цитирано от Анадолската агенция и „Фокус“.

В съобщението се припомня, че на 29 септември турските власти са разпространили международно уведомление НАВТЕКС (международна автоматизирана система за предупреждение) във връзка с „незаконните планове на изследователски кораб, използван от властите на гръцката общност в Кипър“. Плавателният съд извършва проучвателни дейности за евентуален маршрут на газопровода EastMED от името на Гърция, Република Кипър и Израел.

Зоната на работа на плаващия под малтийски флаг Nautical Geo трябваше да покрие води, за които претендира Турция. Компанията, управляваща кораба, е базирана в Италия, поради което Анкара предприе дипломатически усилия в Рим. Турската страна подчерта, че всички действия на корабите в тази част на Средиземно море трябва непременно да бъдат координирани с Анкара.

Въпреки това на сутринта на 3 октомври, Nautical Geo премина границата на турския континентален шелф и в отговор на това са предприети превантивни действия и един от турските военноморски кораби, който се е придвижил в този сектор на Средиземноморието. Военният кораб е изгонил натрапника от водите на страната.

Подобен инцидент се случи миналата седмица, когато Nautical Geo се опита да работи в турски води източно от Крит.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *