• пт. апр. 19th, 2024

Унгарски министър за комисарите в Брюксел: Тези хора дали живеят на същата планета като нас

Bychaspic

окт. 28, 2021

Унгарският външен министър Петер Сиярто изрази солидарност с балтийските държави и Полша в контекста на наплива на мигранти през беларуската граница, предаде ДПА.

При посещение в Естония той също така разкритикува становището на ЕС за строежа на огради по външните му граници.

„Когато слушаме как бюрократите и комисарите в Брюксел се изказват срещу оградите по нашите граници, понякога задаваме въпроса дали тези хора живеят на същата планета като нас„, каза Сиярто след среща с девет външни министри от държави от Източния фланг на НАТО.

Според правителствата на Литва, Латвия и Полша беларуският управник Александър Лукашенко нарочно праща по външната граница на ЕС бежанци от зони на военни конфликти.

През май Лукашенко каза, че Минск повече няма да спира мигрантите по пътя им към Евросъюза, в отговор на по-строгите западни санкции, наложени на Беларус заради насилствените репресии срещу мирните протести след оспорените избори.

Оттогава има все повече съобщения за опити за нелегално пресичане на границата на ЕС.

Полша, Литва и Латвия отговориха със засилване на граничната охрана и изграждане на стотици километри ограда с бодлива тел.

На европейско равнище в последно време имаше дебати дали оградите са правилното средство срещу нежеланата миграция. „За съжаление, свикнахме с натиска от юг, но сега сме подложени на натиск и от изток“, каза Сиярто.

Според него миграцията „сега е много по-опасно явление от преди“.

За да спре мигрантите, правителството в Будапеща издигна огради по границите си със Сърбия и Хърватия по време на бежанската криза през 2015 г.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *