• чт. мар. 28th, 2024

Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев

Bychaspic

ян. 14, 2022
Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев

Снимка: БГНЕС

В декларация от името на ПГ на ПП, ИТН, БСП и ДПС, управляващите поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев.

„Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за действията си и даде възможност на прокуратурата да изпълнява функциите си в защита на публичния интерес, върховенството на закона и правата и свободите на гражданите“, каза председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров, който прочете декларацията.

Той посочи, че коалицията отчита, че системата ерозия на правото се дължи на изграждането на олигархична зависимост между институциите, както и на корупцията по високите етажи на властта.

Още по темата

14 яну 2022 10:08

33

8 яну 2022 21:18

347

„Като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се отклоняват съществено от установените стандартите на ЕС и на Света на Европа, като и че липсват ефективни механизми на търсене на отчетност и отговорност на главния прокурор. Като отчита системите препоръки на ЕС, докладите за върховенството на правото с критиките за липсата на борба с корупцията по високите етажи, които да водят до резултати . Като отчита позицията на ЕК по Националния план по възстановяване и устойчивост, в която се настоява а въвеждане на ефектен механизъм за отчетност и отговорност на главния прокурор, както и мерки за зачитане на правото като условие за финансиране на плана“, се казва в декларацията като мотиви за искане на оставката на Гешев.

В нея са посочени още препоръките на Венецианската комисия за отчетност на главния прокурор, както и решението на Европейски съд относно липсата на ефективност на контрола върху главния прокурор.

Освен това управляващите посочват ниското доверие на обществото в главния прокурор и масовите протести с искане за оставката му.
 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *