• чт. мар. 28th, 2024

Училищни ръководства срещу заповед на РЗИ: Не сме епидемиолози, вменяват ни чужда отговорност!

Bychaspic

окт. 13, 2021

Вълна от коментари в социалните мрежи предизвика заповедта на Столичната регионална здравна инспекция, съгласно която от утре на ръководствата на училищата в София се възлага при увеличаване на заболеваемостта да предприемат мерки за преминаване на ротационен принцип на обучение.

Пред БНР директори на училища заявиха, че имат дипломи за учители, а не за епидемиолози и че решенията, които предстои да вземат, не са от тяхната компетенция.

Недоволство назрява и в сектора на частните учебни центрове, школи и занимални, в които също от утре се забраняват присъствените занятия.

Като директор на 107 Основно училище „Хан Крум“ в София, в чиято диплома пише учител, а не епидемиолог, Данко Калапиш е притеснен от заповедта на РЗИ, с която на ръководствата на училищата се възлага да предприемат мерки за преминаване към обучение на ротация при увеличена заболеваемост.

„В правомощията на хора, завършили медицина, е да преценяват тези неща. Да, всяко училище има медицинско лице, но никъде в заповедта не е описано медицинското лице – изписано е „училищните ръководства“. Това е най-голямото ми притеснение. … В насоките от МОН е разписано, че когато сме в тъмночервената зона – решенията се вземат от областни щабове. В същото време Областният щаб – в лицето на директора на РЗИ – разпорежда ние да въведем тези мерки. … Има вменяване на отговорност, която не е по силите ни,“ категоричен е той.

По думите на Калапиш така ръководствата на училищата ще бъдат сочени за виновни за вземането на решение за преминаване към ротационна система на обучение, както и за това, че не са преминали към този принцип на образователни занимания.

В друго учебно заведение в столицата – 140 Средно училище „Иван Богоров“, няма притеснения относно новата заповед на РЗИ, издадена вчера и влизащата в сила от утре.

„Ако сега всички трябваше по рестрикция да минем в ротация, ние щяхме да сме на загуба, защото нямаме заболели,“ заяви директорът Мая Зафирова.

Учебни центрове, школи и занимални настояват да не бъдат затваряни

Заповедта на столичните здравни власти обаче разбуни духовете и в сферата на частните учебни центрове, школи и занимални, в които присъствените занятия от утре трябва да бъдат преустановени.

В отворено писмо до министрите на здравеопазването, на образованието и до главния здравен инспектор от Българската асоциация за неформално образование посочват, че секторът им осигурява най-сигурната среда за безопасна работа, че той е от ключово значение за хиляди българи и че браншът трябва да работи, дори при пълно затваряне на останалите образователни институции. От Асоциацията призовават властите за диалог и изтъкват, че работата им е ограничена за поредна година, без да бъдат компенсирани.

От Асоциацията за неформално образование късно снощи са изпратили писмо до директора на Столичната РЗИ с молба за спешна среща с него.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *